Τα 7 νυχτερινά αμαρτήματα που καταστρέφουν τον ύπνο μας

Τα 7 νυχτερινά αμαρτήματα που καταστρέφουν τον ύπνο μας

Αν υποφέρεις από αϋπνίες, τότε είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται οι δραστηριότητες που συνηθίζει να κάνεις λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι.

Για να έχεις καλύτερο ύπνο ακολούθησε τις πιο κάτω αρχές:

1. Μην χρησιμοποιείς το κινητό, το λάπτοπ ή οποιοδήποτε άλλο gadget
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως τι φως από το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή αποτρέπει τον εγκέφαλο από την παραγωγή μελατονίνης, της ουσίας που δημιουργείται όταν ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι είναι νύχτα και σε βοηθά να κοιμηθείς.

2. Μην πάρεις υπνωτικά χάπια
Μην παρασυρθείς και αναζητήσεις λύση για το βασανιστικό πρόβλημα σε υπνωτικά χάπια, το πιθανότερο είναι να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό σου και όχι να τον βοηθήσουν. Τα περισσότερα χάπια προκαλούν απώλεια μνήμης, πόνους στα άκρα και εθισμό.

3. Μην καταναλώνεις αλκοόλ
Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς τότε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσεις να βγάλεις τον εαυτό σου νοκ αουτ με τη βοήθεια του αλκοόλ. Το πιο πιθανό είναι να μεθύσεις και να παραμείνεις ξύπνιος, χωρίς να καταφέρεις να ξεκουραστείς.

4. Μη δουλεύεις στο κρεβάτι σου
Οι ειδικοί συνιστούν να μην εργάζεσαι στο κρεβάτι σου ή και στο δωμάτιό σου. Αυτός ο χώρος είναι ιερός, φρόντισε να τον προστατεύσεις και να μην αφήσεις τη δουλειά να μπει στο κρεβάτι σου, διαφορετικά στο υποσυνείδητό σου το δωμάτιο και το κρεβάτι θα συνδέονται με την εργασία.

5. Μην καταναλώνεις καφέ μετά τις 5
Ακόμα και αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς καφές, πρέπει να "εκπαιδεύσεις" τον οργανισμό σου να μην καταναλώνει το αγαπημένο σου ρόφημα, τουλάχιστον 6 ώρες πριν πέσεις για ύπνο.
Η καφεΐνη μπορεί να σου στερήσει έναν χαλαρωτικό και ξεκούραστο ύπνο.

6. Μην καταναλώνεις παχυντικά τρόφιμα
Οι έρευνες αναφέρουν πως η κατανάλωση ενός παχυντικού τροφίμου, όπως τα γλυκά μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα του ύπνου. Αυτό γιατί τα συγκεκριμένα τρόφιμα παρέχουν περιττή ενέργεια στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αν έχεις λιγούρες προτίμησε ένα φρούτο.

7. Μη γυμνάζεσαι
Όταν δεν έχεις χρόνο να γυμναστείς και αποφασίζεις να το κάνεις λίγο προτού κοιμηθείς, τότε καταστρέφεις και τις πιθανότητες ενός άμεσου και ποιοτικού ύπνου.
Οι έρευνες έχουν δείξει πως όταν γυμνάζεσαι λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι οι σφυγμοί αυξάνονται και ο οργανισμός βρίσκεται σε μια κατάσταση έντασης, κάτι που φυσικά δεν σε βοηθά να χαλαρώσεις και να πέσεις στην αγκαλιά του Μορφέα.
Αντίθετα, για να χαλαρώσεις και να διώξεις το στρες μπορείς να κάνεις κάποιες απλές ασκήσεις yoga.