Νέο φάρμακο στο συνταγολόγιο για ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση

Νέο φάρμακο στο συνταγολόγιο για ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση

Ανακούφιση για ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση

«Τα βρήκαν» Υπουργείο Υγείας και Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Θετική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε χθες ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης με τον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, και τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του ίδιου Υπουργείου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Σάββας Χριστοδούλου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σε σχέση με τα αιτήματα του Συνδέσμου, όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις MRI, η έγκαιρη λήψη των φαρμακευτικών αγωγών των ασθενών και η προσθήκη νέων φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο, ήταν πολύ θετικές. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο Σύνδεσμος προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία στο μέλλον με το Υπουργείο Υγείας και τις υπηρεσίες του.

Έλαβαν απαντήσεις

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης πρόσθεσε, παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης λήφθηκαν θετικές απαντήσεις όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών στις φαρμακευτικές υπηρεσίες του κράτους, για τα 11 άτομα των οποίων εκκρεμεί η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Επίσης, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι «εξετάζεται η χρήση ενός φαρμάκου off label, όπως λέγεται, δηλαδή φαρμάκου που δεν είναι για πολλαπλή σκλήρυνση, το έχει προτείνει ειδικός που παρακολουθεί ασθενείς και κατόπιν δοκιμασίας δείχνει ότι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της νόσου».

Ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε, παράλληλα, ότι οι φαρμακευτικές υπηρεσίες και ο Υπουργός Υγείας ανέφεραν πως στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να υπάρξει ένα νέο φάρμακο, το οποίο θα διευκολύνει πολύ τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Σε ξεχωριστή λίστα για MRI

Σε σχέση με τις διαγνωστικές εξετάσεις MRI, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης είπε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν εκκρεμούν ασθενείς για MRI, ωστόσο έχει ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, τα άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και θα χρειαστούν διαγνωστικές εξετάσεις στο μέλλον, να μπαίνουν σε ξεχωριστή λίστα αναμονής, καθότι είναι σημαντικό να κάνουν την εξέταση χωρίς καθυστερήσεις».

Ερωτηθείς για τα δύο άτομα που νοσηλεύτηκαν τις μέρες του Πάσχα, λόγω έξαρσης της νόσου, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε ότι οι δύο ασθενείς έλαβαν τα απαραίτητα φάρμακα για τις κρίσεις που υπέστησαν και σύντομα με την ολοκλήρωση των θεραπειών που λαμβάνουν, θα επιστρέψουν στη φαρμακευτική τους αγωγή.