Επ. Εθελοντισμού: Προωθούνται δράσεις ευαισθητοποίησης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Επ. Εθελοντισμού: Προωθούνται δράσεις ευαισθητοποίησης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Στην Κύπρο, σύμφωνα με την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου καταγράφονται, κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο επτά αιφνίδιοι θάνατοι νέων, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη, για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδίας, στις 29 Σεπτεμβρίου.

Προστίθεται πως στον τόπος μα το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, η ιατρική κοινότητα, οι εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προωθούν δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όλων σχετικά με θέματα που αφορούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στην πρόληψη και την αποτροπή των παραγόντων κινδύνου ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, και στην ενθάρρυνση μικρών και μεγάλων να υιοθετήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής που να κρατάει την καρδιά γερή.

'Οπως σημειώνεται, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς εκτιμάται ότι ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, ενώ τα καρδιαγγειακά νοσήματα στερούν κάθε χρόνο τη ζωή σε περισσότερα από 18 εκατομμύρια ανθρώπους. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως. Το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, το φετινό σύνθημα για την μέρα αυτή είναι « Τροφοδοτήστε την ζωή σας» (Power your life) όπου τονίζεται ότι η καρδιά βρίσκεται στο επίκεντρο της υγείας μας "και οφείλουμε να της δώσουμε την προσοχή που της αξίζει".

Με μερικά απλά βήματα, μπορεί ο καθένας να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς του και τη γενική ευημερία του. Με το σύνθημα αυτό, καλούνται όλοι να αναλάβουν δράση για να κρατήσουν τις καρδιές τους «φορτισμένες» κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα στην βελτίωση της υγείας τους.. Για την προστασία της καρδιάς συστήνεται αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής, σημειώνεται. Συγκεκριμένα, προστίθεται, συστήνεται μεταξύ άλλων σωματική δραστηριότητα, περιορισμό της πρόσληψης αλατιού, λιπαρών τροφών και αλκοόλης, αποφυγή του καπνίσματος, και ετήσιος έλεγχος ως μέτρο πρόληψης της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης.