Υπ. Υγείας: Προς εισαγωγή Εθνικής Πρωτοβουλιας για μια Κοινή Αρχή κατά του καρκίνου

Υπ. Υγείας: Προς εισαγωγή Εθνικής Πρωτοβουλιας για μια Κοινή Αρχή κατά του καρκίνου

Στο στόχο της εισαγωγής μιας Εθνικής Πρωτοβουλίας για μιας Κοινή Αρχή που θα έχει την ευθύνη συντονισμού όλων των προσπαθειών στον αγώνα κατά του καρκίνου, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, σε χαιρετισμό του σήμερα, στο πλαίσιο διάλεξης για τον καρκίνο με θέμα “Εθνική Στρατηγική κατά του Καρκίνου: Η γαλλική εμπειρία”, από τον καθηγητή δρα David Khayat.

Η διάλεξη διοργανώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Υγείας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην παρουσία της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Σε χαιρετισμούς τους, ο κ. Παμπορίδης, η κ. Αναστασιάδη και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, υπογράμμισαν τη σημασία της διάλεξης αυτής από έναν καταξιωμένο καθηγητή.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Παμπορίδης είπε επίσης πως στόχος είναι η επέκταση στο εγγύς μέλλον των υπηρεσιών που προσφέρονται στους ασθενείς με καρκίνο στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ αναφέρθηκε και στις υπηρεσίες που προσφέρει το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Σημείωσε πως η εθνική στρατηγική της Κύπρου κατά του καρκίνου αποτελεί την πρώτη οργανωμένη δράση του κράτους κατά της ασθένειας αυτής και πως ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτων στην Κύπρο με γύρω στα 3200 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

Ανέφερε πως τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου και η ανάγκη για μέτρα ελέγχου της ασθένειας επιβάλλουν κοινές δράσεις και πως προς αυτό το σκοπό "σκοπεύουμε να εισάξουμε μιαν Εθνική Πρωτοβουλία για μια Κοινή Αρχή για καταπολέμηση του καρκίνου με όλα τα διαθέσιμα μέσα", σημειώνοντας πως το σώμα αυτό θα συντονίζει όλες τις προσπάθειες στον αγώνα κατά του καρκίνου, και θα ενώνει τις προσπάθειες όλων των μερών, δημόσιου και ιδιωτικού, σε αυτό τον ευγενή σκοπό.

Είπε πως η εθνική στρατηγική βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, την έρευνα και την αποκατάσταση και πως κύριοι στόχοι της είναι η μείωση των περιστατικών καρκίνου και της θνησιμότητας, καθώς και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μέσω της ανάπτυξης μιας προσέγγισης για “υγείας σε όλες τις πολιτικές”.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση της επταμελούς Εθνικής Επιτροπής που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για εφαρμογή δράσεων προς επίτευξη των στόχων της εθνικής στρατηγικής, σημειώνοντας πως πρόσφατα διορίστηκαν νέα μέλη της Επιτροπής για αναθεώρηση της υπάρχουσας στρατηγικής με βάση τα νέα επιστημονικά στοιχεία.

Ο κ. Παμπορίδης αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση του ειδικού κέντρου για τον καρκίνο του μαστού στη Λευκωσία, που θα εγκαινιαστεί τον ερχόμενο μήνα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Από την πλευρά της, η κ. Αναστασιάδη, είπε πως ο καρκίνος επηρεάζει κάθε οικογένεια στην Κύπρο. Σημείωσε πως πριν μερικούς μήνες η ίδια και η κ. Βαρδιονογιάννη δεσμεύτηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα κατά του καρκίνου μέσω της αδελφοποίησης του ιδρύματος “Ελπίδα” στην Ελλάδα για παιδιά με καρκίνο με το ομώνυμο ίδρυμα στην Κύπρο.

Το σημερινό γεγονός όχι μόνο αποτελεί απόδειξη πως αυτή η στρατηγική και κοινωνική συμμαχία αποδίδει καρπούς αλλά δείχνει επίσης την επέκτασή της σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τον καρκίνο, ανέφερε.

Η κ. Αναστασιάδη υπογράμμισε πως μόνο μέσω μιας κοινής και ολιστικής προσέγγισης στην οποία να εμπλέκεται το Υπουργείο Υγείας, η Εθνική Επιτροπή για τον καρκίνο και οι εκπρόσωποι των ασθενών, οι προσπάθειες θα είναι πιο παραγωγικές.

“Στεκόμαστε ενωμένοι κατά του καρκίνου και για τη διασφάλιση ποιότητας φροντίδας για τους ασθενείς και της απαραίτητης στήριξης για τους αγαπημένους τους σε όλα τα στάδια”, ανέφερε, σημειώνοντας πως είναι για αυτό που η φωνή των ασθενών πρέπει να ακούγεται δυνατά και καθαρά.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε στο χαιρετισμό του πως από της ιδρύσεώς του το Πανεπιστήμιο έθεσε την έρευνα και την καινοτομία ως δυο από τις προτεραιότητές του μαζί με την εκπαίδευση.

Είπε πως το Πανεπιστήμιο συνεχίζει να επενδύσει στην πρόσληψη, εκπαίδευση και στήριξη ακαδημαϊκού προσωπικού για τη διεξαγωγή έρευνας, σημειώνοντας επίσης πως έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα για την έρευνα πάνω σε καινοτόμες ιδέες σε διάφορους τομείς της ιατρικής και πως παράγουν έρευνα υψηλού επιπέδου.

Ο κ. Χριστοφίδης υπογράμμισε πως το Πανεπιστήμιο είναι δεσμευμένο στην προώθηση της έρευνας στους τομείς που σχετίζονται με τον καρκίνο και πως η νέα Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της έρευνας.

Είπε ακόμη πως το Πανεπιστήμιο θα είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος στις προσπάθειες που αφορούν το στρατηγικό σχέδιο κατά του καρκίνου.