ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! - Πρύτανης Πανεπ. Κύπρου: H προσπάθεια υπονόμευσης της Ιατρικής Σχολής δεν θα περάσει

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! - Πρύτανης Πανεπ. Κύπρου: H προσπάθεια υπονόμευσης της Ιατρικής Σχολής δεν θα περάσει

Τεράστιες σκοπιμότητες πίσω από τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία βλέπει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Σε αποκαλυπτική συνέντευξη, που παραχώρησε στο Newsbomb.com.cy, δηλώνει ότι δεν θα κάνει το χατίρι να γεμίσει εδώ και τώρα όλες τις θέσεις καθηγητών της Ιατρικής Σχολής με «τους κυρίους της γειτονιάς».

Διαχρονικές ευθύνες τόσο προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και προς τους «διαμεσολαβητές» μεταξύ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και του Υπουργείου, επιρρίπτει ο Δρ. Χριστοφίδης, όσον αφορά στη διαμάχη, που έχει ξεσπάσει για τη μετατροπή ορισμένων κρατικών νοσηλευτηρίων σε πανεπιστημιακά.

Με αφορμή τη συνάντηση, που είχαν με τον Γιώργο Παμπορίδη οι συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών και ο ίδιος, ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και άρθρο του πρώην διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ. Σταύρου Σταύρου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Πρύτανης Δρ. Χριστοφίδης, παραχώρησε στο Newsbomb.com.cy μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη, που θα συζητηθεί.

Πέντε χρόνια συζητήσεις με πέντε διαφορετικούς Υπουργούς

«Γίνονται συζητήσεις εδώ και πέντε χρόνια, με πέντε διαφορετικούς υπουργούς: Πατσαλίδης, Πετρίδης, Μαλάς, Αγρότου και φτάσαμε στον κ. Παμπορίδη. Άρα, για το ότι δεν καταλήγαμε σε συμφωνία για τις πανεπιστημιακές κλινικές, πρέπει να μας προβληματίσει», αναφέρει ο Δρ. Χριστοφίδης, απαντώντας εμμέσως και στις αιτιάσεις του Υπουργού Υγείας, ότι η Πολιτεία καθυστέρησε, καθώς για τέσσερα χρόνια δεν έκανε τίποτα, με αποτέλεσμα να πρέπει σε διάστημα μερικών μηνών να βρεθεί μια λύση.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα και γραφέντα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αποδίδει την κωλυσιεργία που υπήρξε, όσον αφορά στην ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, όχι τόσο στους κυβερνητικούς γιατρούς όσο στην ίδια την Πολιτεία η οποία υποκύπτει στα ιδιωτικά συμφέροντα, που υπονόμευσαν –και υπονομεύουν– τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής, καθώς εποφθαλμιούν τόσο τους ξένους φοιτητές (και τα αντίστοιχα έσοδα τα οποία θα φέρουν στα ταμεία του δημόσιου πανεπιστημίου), που αναμένεται να εισρεύσουν με τη δημιουργία αγγλώφωνου Τμήματος Ιατρικής όσο και τα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία, για τη δημιουργία των δικών τους πανεπιστημιακών κλινικών.

Ο Δρ. Χριστοφίδης επισημαίνει στο newsbomb.com.cy, ότι «πριν το τέλος του 2012, χωρίς καν να διαβουλευθούν μαζί μας, είχαν ”μισοδώσει” το Γενικό Νοσοκομείο σε άλλους. Έδωσαν το Νοσοκομείο της Λάρνακας σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, χωρίς καν να μας ρωτήσουν! Τη στιγμή, μάλιστα, που τους λέμε και τους ξαναλέμε ότι η επέκταση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου θα λαμβάνει υπόψη της τη Λάρνακα. Άρα λοιπόν, εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε κάποια κρατικά νοσηλευτήρια σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Κι εδώ εμπλέκεται ο ιδιωτικός τομέας, εμπλέκονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, εμπλέκονται γιατροί των κρατικών νοσηλευτηρίων, που μόλις πάρουν σύνταξη γίνονται καθηγητές σε διάφορα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Κάποιοι υπονομεύουν την ύπαρξη της Ιατρικής Σχολής

Σε ερώτημα του newsbomb.com.cy, αν κάποιοι ενοχλούνται από την ύπαρξη Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρύτανης είναι κατηγορηματικός: «Βεβαίως! Και κάνουν ό,τι μπορούν για να τη σταματήσουν, ακόμα και τώρα. Η Ιατρική Σχολή έχει τους καλύτερους φοιτητές της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια υπονόμευσης, αλλά τους διαβεβαιώ ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει. Δεν θα περάσει γιατί στο τέλος η ποιότητα λάμπει».

Ο Δρ. Χριστοφίδης αποκαλύπτει, μέσα από το newsbomb.com.cy, ότι ορισμένοι κύκλοι ζήτησαν από την Πολιτεία, πριν από ένα χρόνο, να κλείσει την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ταυτόχρονη προώθηση των φοιτητών στην αντίστοιχη σχολή ιδιωτικού πανεπιστημίου, με τα μισά δίδακτρα. «Γιατί θέλουν να την κλείσουν; Θέλουν να την κλείσουν γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι όταν θ’ αρχίσει το πρόγραμμα στα Αγγλικά, όπου το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα έχει περίπου 100 ξένους φοιτητές και μια ροή κοντά στα 10 με 12 εκατ. ευρώ το χρόνο, και αυτοί οι 100 ξένοι φοιτητές θα απλωθούν πλέον και στη Λάρνακα, και ίσως και σε άλλα νοσοκομεία, δεν θα μείνει χώρος γι’ αυτούς στα κρατικά νοσηλευτήρια».

Η απάντηση στο άρθρο του Δρ. Σταύρου Σταύρου

Απαντώντας, μάλιστα, σε σημερινό άρθρο του πρώην διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ. Σταύρου Σταύρου, στον «Φιλελεύθερο», μέσω του οποίου αναδεικνύει θέματα υποστελέχωσης και σημαντικών ελλείψεων σε επιστημονικό προσωπικό και αμφισβητεί τη διαδικασία αξιολόγησης και διαπίστευσης της ποιότητας εκπαίδευσης, που παρέχει η Ιατρική Σχολή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου τονίζει ότι σήμερα «μιλάμε για 50 θέσεις εκαπιδευτικού προσωπικού μέχρι το 2020-2023. Από αυτές τις 50 θέσεις, οι 10 θέσεις δεν θα πληρωθούν ποτέ. Γιατί θέλουμε να είναι διαθέσιμες για επισκέπτες καθηγητές. Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει μια ροή επισκεπτών καθηγητών, έτσι ώστε οι φοιτητές μας να εκτίθενται σε διαφορετικές ιδέες από διαφορετικές χώρες σε μια δεδομένη στιγμή. Οι θέσεις που καλύπτονται σήμερα είναι επτά, έχουμε και δύο επισκέπτες καθηγητές κι έχουμε και πέντε ως ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, που έχουν όλοι διδακτορικά. Άρα μιλάμε για 14 άτομα».

«Εκείνο το οποίο σας διαβεβαιώ, είναι ότι δεν λείπει τίποτε από την εκπαίδευση των φοιτητών. Έχουμε εκείνους τους επισκέπτες καθηγητές, έχουμε εκείνους τους ειδικούς επιστήμονες, έχουμε εκείνους τους καθηγητές, που σήμερα παρέχουν μια σωστή εκπαίδευση. Κι αυτό θα φανεί στις διεθνείς εξετάσεις σε δύο χρόνια», συμπληρώνει ο Δρ. Χριστοφίδης και καταλήγει: «Υπάρχει μια εμμονή κάποιων να γεμίσουμε εδώ και τώρα όλες τις θέσεις από τους κυρίους της γειτονιάς. Ε, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι!»