Κραυγή απόγνωσης από το Μακάρειο: «Κάνουμε τα μωρά μας μπάνιο στους νιπτήρες»!

Κραυγή απόγνωσης από το Μακάρειο: «Κάνουμε τα μωρά μας μπάνιο στους νιπτήρες»!

Οι ανάγκες της Κύπρου για εντατική νοσηλεία νεογνών και πρόωρων ανέρχονται σε 36 θέσεις. Οι διαθέσιμες θέσεις στο Μακάρειο Νοσοκομείο είναι 10 λιγότερες με την υπερπληρότητα να αγγίζει το 150%.

Αίσθηση προκάλεσε το ρεπορτάζ του politis.com.cy το οποίο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τίτλο «Ζητούνται νονοί για τη νέα Μονάδα Εντατικής Νεογνών του Μακαρείου Νοσοκομείου».

Το ρεπορτάζ αναφερόταν στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» ο οποίος αναζητεί €1,5 εκατ. για τη δωρεά προς το κράτος μίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών μονάδας ώστε να απαμβλυνθεί η υπερπληρότητά της και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί.

Ο χώρος είναι εκτός προδιαγραφών, είναι περιορισμένος και δυσκολεύει την παρουσία γονιών και την ολοκληρωμένη φροντίδα των νεογνών. Είναι αξιοσημείωτο πως στην Κύπρο ο μέσος όρος προωρότητας είναι 18.3% των γεννήσεων. Το 3.7% των προώρων είναι κάτω από 32 βδομάδες κύησης, ενώ το 13.6% των προώρων είναι 32-36 εβδομάδες κύησης.

Αβάσταχτη ταλαιπωρία για τις μητέρες πρόωρων

Μία Κύπρια μητέρα με πρόωρο μωρό στην εντατική, το οποίο γεννήθηκε στις 32 εβδομάδες κι έζησε 22 μέρες στην εντατική αφηγείται στον «Π» την αβάστακτη ταλαιπωρία της ίδιας και της οικογένειά της.

Η ίδια κατοικεί στη Λευκωσία και διερωτάται πώς τα καταφέρνουν οι γονείς με νεογνά και πρόωρα στην εντατική που έρχονται από άλλες πόλεις, όπως η Πάφος και η Λεμεσός, πόσο κουράγιο χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν.

«Αναρωτιέμαι αυτές οι γυναίκες, πολλές από αυτές εγχειρισμένες λόγω καισαρικής, πώς τα καταφέρνουν και με πόσες δυσκολίες τα καταφέρνουν. Όχι μόνο επειδή πηγαινοέρχονται, αλλά επειδή δεν υπάρχει καν διαθέσιμος χώρος για να βγάλουν γάλα. Μόνο μια αίθουσα υπάρχει όπου μπορείς να πας για να θηλάσεις»...

Εξαιρετική η δουλειά των νοσοκόμων

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι νοσοκόμοι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Δεν παραμελούν τα βρέφη και προσπαθούν πέραν των δυνατοτήτων τους πολλές φορές για να βοηθήσουν κατάσταση. Όμως ο χώρος είναι περιορισμένος. Τα μωρά είναι πολλά σε κάθε θάλαμο. Όταν δύο θερμοκοιτίδες βρίσκονται πλάι-πλάι οι γονείς δυσκολεύονται να σταθούν για να δουν τα μωρά τους».

Όπως μας εξηγεί η μητέρα αυτή οι επισκέψεις των γονέων στην Εντατική Νεογνών και Πρόωρων επιτρέπονται δύο φορές την ημέρα μεταξύ 12-1 το μεσημέρι και 5-6 το απόγευμα.

«Η μία ώρα δεν είναι όμως ποτέ μία ώρα επίσκεψης. Όταν γεννηθεί ένα νέο μωρό δεν σου επιτρέπουν να μπεις μέσα ακόμη και αυτές τις ώρες. Αναγκάζεσαι να περιμένεις πίσω από την κλειστή πόρτα κάτι αφάνταστα ψυχοφθόρο γιατί ξέρεις πως έχεις μόνο μία ώρα για να δεις το μωρό σου. Και αυτή δεν είναι ποτέ αρκετή. Άλλες φορές έρχονται εκείνη την ώρα των επισκέψεων οι γιατροί για να εξετάσουν τα μωρά. Και υποχρεωτικά πάλι σε βγάζουν έξω»...

Κάνουν μπάνιο τα νεογνά στους νιπτήρες

Κι όταν πλέον πλησιάζει το εξιτήριο και αρχίζει η διαδικασία της εξοικείωσης του μωρού με την μητέρα, η ώρα της αγκαλιάς δέρμα με δέρμα, στο ειδικό δωμάτιο υπάρχει μόνο μία ειδική αναπαυτική καρέκλα. Οι υπόλοιπες καρέκλες είναι πλαστικές, οι γνωστές μας άσπρες πλαστικές καρέκλες!

«Μιλάμε για λεχώνες, για γυναίκες που πιθανότητα έκαναν καισαρική... Πώς μπορούν να καθίσουν αναπαυτικά για να νιώσουν καλά με το μωρό τους»; διερωτάται.

Η χειρότερη στιγμή για την ίδια ήταν το στάδιο πριν το εξιτήριο. «Τα μωρά που είναι να φύγουν από την εντατική και το νοσοκομείο μεταφέρονται για μερικές μέρες σε έναν θάλαμο στο παίδων επειδή πάντοτε η εντατική είναι υπερπλήρης. Τις μέρες που ήμασταν εμείς εκεί ήταν άλλα έξι βρέφη. Κι επειδή ο θάλαμος δεν είναι για νεογέννητα αναγκαζόμασταν να κάνουμε τα μωρά μας μπάνιο στους νιπτήρες!»

Άθλιες συνθήκες

«Εκείνες τις μέρες δεν ένιωσα ενόχληση από αυτό το γεγονός διότι ήμουν χαρούμενη κι εγώ κι ο σύζυγός μου που επιτέλους θα φεύγαμε από το νοσοκομείο και θα πηγαίναμε στο σπίτι με το μωρό μας. Οι δε νοσοκόμες ήταν πολύ βοηθητικές. Αλλά δυστυχώς οι συνθήκες αυτές ήταν άθλιες»...

Καταλήγοντας η μητέρα που μας μίλησε σημείωσε πως ήδη οι γονείς περνούν μια δύσκολη φάση με μεγάλη πίεση, είναι πολλές φορές σε απόγνωση, όταν υποχρεωτικά το βρέφος τους θα αναγκαστεί να μείνει στην εντατική και να δώσει μια μεγάλη μάχη για τη ζωή του.

«Είναι ήδη δύσκολο και δυστυχώς οι συνθήκες στο νοσοκομείο το κάνουν ακόμη δυσκολότερο. Να μην έχεις χώρο να σταθείς δίπλα στη θερμοκοιτίδα ή να μην μπορείς κάπου να κάτσεις... Και να νιώθεις τύψεις γιατί ούτε αυτή την μία ώρα δεν μπορείς να περάσεις με το μωρό σου και να φεύγεις νωρίτερα γιατί δεν μπορείς να σταθείς στα πόδια σου»...