Στο έλεος του Θεού χιλιάδες νεφροπαθείς - «Παίζουν πελλόν» τα αρμόδια Υπουργεία

Στο έλεος του Θεού χιλιάδες νεφροπαθείς - «Παίζουν πελλόν» τα αρμόδια Υπουργεία

Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα σε σχέση με τις ανάγκες ασθενών που χρήζουν αιμοκάθαρσης προβλέπεται να δημιουργήσει η απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών να ακυρώσει την προσφορά, που αρχικά κατακυρώθηκε σε σχετικό διαγωνισμό για την «αγορά θεραπειών αιμοκάθαρσης με την παροχή αναλωσίμων αιμοκάθαρσης και συνοδού εξοπλισμού αιμοκάθαρσης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», Γιώργος Παμπορίδης και Μάριος Δημητριάδης ψάχνουν τη λύση στο πρόβλημα που προέκυψε όταν, μετά την κατακύρωση της προσφοράς στον έναν εκ των δύο προσφοροδοτών των οποίων οι προσφορές κρίθηκαν ως έγκυρες, ο δεύτερος προσφοροδότης προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Μετά την εξέταση της προσφυγής, η Αρχή δικαίωσε τον δεύτερο προσφοροδότη, ακυρώνοντας την κατακύρωση της προσφοράς στον πρώτο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο συνολικής ακύρωσης του διαγωνισμού και προκήρυξης νέου, στη βάση του σκεπτικού ακύρωσης της αρχικής απόφασης από την ΕΠΑ.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ο εν λόγω διαγωνισμός συζητείται από τριετίας και προκηρύχθηκε το 2015, μετά από σειρά συζητήσεων και στη Βουλή, που αρχικά ζητούσε όρους εξοπλισμού υψηλών προδιαγραφών, έστω κι αν οι προσφοροδότες θα ήταν πολύ λίγοι.

Η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται αποτελεί πονοκέφαλο τόσο για το Υπουργείο Υγείας όσο και για το Υπουργείο Μεταφορών, που έχει την ευθύνη για τον διαγωνισμό, καθώς τα συστήματα αιμοκάθαρσης βρίσκονται στον τομέα ευθύνης της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας.