Ιατρικό αλαλούμ στο Νοσοκομείο Λάρνακας - Ασθενής πέθανε από κακή συνεννόηση γιατρών και διασωστών

Ιατρικό αλαλούμ στο Νοσοκομείο Λάρνακας - Ασθενής πέθανε από κακή συνεννόηση γιατρών και διασωστών

«Δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ των γιατρών του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών για αντιμετώπιση του ασθενούς», αποφάνθηκε ο θανατικός ανακριτής για την περίπτωση 63χρονου από τη Λάρνακα.

Στο πόρισμα-καταπέλτη του θανατικού ανακριτή Μ. Λοΐζου, αναφέρεται ότι στο θάνατο του Γεώργιου Νικολάου, 63 χρόνων, από τη Λάρνακα, υπήρξαν ενέργειες ή παραλείψεις τρίτων προσώπων, οι οποίες οδήγησαν στη μη έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της ιατρικής κατάστασης του θανόντος, δηλαδή του συντριπτικού κατάγματος στο λάρυγγα.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Πολίτης», το πόρισμα αποκαλύπτει ότι οι παραλείψεις αυτές οδήγησαν στη μη ενδεδειγμένη, υπό τις περιστάσεις, αντιμετώπιση της κατάστασης, τόσο κατά τη μεταφορά με ασθενοφόρο όσο και κατά την περίθαλψη του τραυματία στο Τμήμα Α’ Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2012.

Ο Νικολάου τραυματίστηκε θανάσιμα όταν ενώ οδηγούσε φορτηγό ανεφοδιασμού νερού στην πίστα του αεροδρομίου Λάρνακας, προσέκρουσε με το μπροστινό μέρος του οχήματός του στο δεξιό φτερό σταθμευμένου ιδιωτικού αεροσκάφους.

Εξέπνευσε στο χειρουργικό τραπέζι

Λίγες ώρες αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Δεκεμβρίου, εξέπνευσε στο χειρουργικό τραπέζι, γεγονός που οδήγησε τους οικείους του να προχωρήσουν σε καταγγελία για αμέλεια και αδιαφορία εκ μέρους των γιατρών, μετά τη μεταφορά του 63χρονου στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πολίτη», ο θανατικός ανακριτής συμπεραίνει πως προκύπτει εύλογη υπόνοια ότι στο θάνατο του Γεώργιου Νικολάου υπήρξαν ενέργειες ή παραλείψεις τρίτων προσώπων, οι οποίες οδήγησαν στη μη έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της ιατρικής του κατάστασης.

«Και μόνο από το στοιχείο ότι ο Δρ. Πάμπου (ήταν επί καθήκοντι ιατρός το επίδικο βράδυ) δεν γνώριζε μέχρι και την ημερομηνία της μαρτυρίας του στη θανατική ανάκριση ότι ο λαιμός του θανόντος ήλθε σε επαφή με το φτερό του αεροπλάνου» αναφέρεται στο πόρισμα, «προκύπτει ότι αυτός δεν είχε κατά τον επίδικο χρόνο όλες τις προαπαιτούμενες πληροφορίες για το ιστορικό του ασθενούς, ώστε να είναι σε θέση να προβεί σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση».

Δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ ιατρών και διασωστών

Ο θανατικός ανακριτής τονίζει ότι, παρόλο που η επαφή του λαιμού του θανόντος με το φτερό του αεροπλάνου ήταν γνωστή σε αρκετά πρόσωπα πριν ο ασθενής φτάσει στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ των ιατρών για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού.

Επιπλέον, ο κ. Λοΐζου αποφάνθηκε ότι ο μηχανισμός μεταφοράς πληροφοριών από τη σκηνή του ατυχήματος προς τους γιατρούς, ως προς την κάκωση που υπέστη ο 63χρονος, ήταν διάτρητος, καθώς η σημαντική πληροφορία ότι ο λαιμός του ασθενή ήρθε σε επαφή με το φτερό του αεροπλάνου, δεν γνωστοποιήθηκε στους γιατρούς μέσω του εντύπου του ασθενοφόρου.