Κινδύνεψαν ασθενείς στο Νοσοκομείο Λεμεσού - Τους έσωσε η άμεση επέμβαση γιατρών και νοσηλευτών

Κινδύνεψαν ασθενείς στο Νοσοκομείο Λεμεσού - Τους έσωσε η άμεση επέμβαση γιατρών και νοσηλευτών

Το χάρο με τα μάτια τους είδαν οι συγγενείς οκτώ ασθενών, που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, οι οποίο βρίσκονται ακόμα στη ζωή χάρη στην άμεση επέμβαση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού του νοσοκομείου.

Οι οκτώ ασθενείς, που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στην κλειστού τύπου Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, κινδύνεψαν από διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε από υπερθέρμανση σε κουτί σταθεροποιητή ισχύος ρεύματος, τα ξημερώματα της 16ης Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στην εφημερίδα «Σημερινή», η διακοπή ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα να «νεκρώσουν» οι αναπνευστήρες και αντλίες τροφοδότησης φαρμάκων, δημιουργώντας κλίμα πανικού εντός της μονάδας, αφού και οι οκτώ ασθενείς ήταν συνδεδεμένοι με αναπνευστήρες.

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική δράση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, καθώς και των τεχνικών υπηρεσιών.

Τους έσωσε το προσωπικό

Το προσωπικό φρόντισε να συνδέσει αμέσως τους ασθενείς με φορητούς αναπνευστήρες και ακολούθως τους μετακίνησε σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου.

Ειδικότερα, τέσσερις εξ αυτών μεταφέρθηκαν στην παλιά Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανοικτού τύπου, που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Λεμεσού, και οι υπόλοιποι τέσσερεις μεταφέρθηκαν σε αυτοσχέδια εντατική μονάδα, που δημιουργήθηκε εκτάκτως σε τετράκλινο δωμάτιο του Παθολογικού Τμήματος.

Από υπερθέρμανση η φωτιά

Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε αστραπιαία αποστέλλοντας όχημα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Μονοβόλικου, καταφέρνοντας να θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο, εντός δέκα λεπτών, προτού αυτή πάρει διαστάσεις και επεκταθεί πέραν του κουτιού του ρεύματος. Διαφάνηκε ότι η φωτιά προκλήθηκε από ηλεκτρικό πρόβλημα, και συγκεκριμένα από υπερθέρμανση του σταθεροποιητή.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση της «Σημερινής», η υπερθέρμανση του σταθεροποιητή ρεύματος -ο οποίος είναι τοποθετημένος μεταξύ των χειρουργείων της ΜΕΘ και της Μονάδας- προκλήθηκε από τη χρήση σομπών αλογόνου, που χρησιμοποιήθηκαν τη συγκεκριμένη νύκτα στη Μονάδα για να ζεσταίνονται οι ασθενείς.

Όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, τις τελευταίες ημέρες γίνονται εργασίες αντικατάστασης των παλιών κλιματιστικών με καινούργια, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται σόμπες αλογόνου για να ζεσταίνονται οι ασθενείς.

Δεν υπάρχει αντιδιαμετρική έξοδος κινδύνου

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σοβαρό περιστατικό φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της μη ύπαρξης αντιδιαμετρικής εξόδου κινδύνου από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.