Έβγαλες εσωτερικό σπυράκι; Δες πώς θα απαλλαγείς στο πι και φι!

Έβγαλες εσωτερικό σπυράκι; Δες πώς θα απαλλαγείς στο πι και φι!

Τα εσωτερικά σπυράκια μπορεί να μη φαίνονται από μακριά, μπορείς όμως να τα αισθανθείς αν ψηλαφήσεις με τα δάχτυλά σου το δέρμα σου και συνήθως προκαλούν πόνο.

Για να απαλλαγείς από το κοκκίνισμα, το πρήξιμο και την ενόχληση που σου προκαλούν, μπορείς να εφαρμόσεις τα παρακάτω πολύ απλά και γρήγορα μέτρα.

- Ζεστή κομπρέσα

Η θερμότητα θα βοηθήσει να ανοίξουν οι πόροι ώστε να απομακρυνθούν ευκολότερα το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια που βρίσκονται βαθιά στο δέρμα και ευθύνονται για το εσωτερικό σπυράκι. Βούτηξε ένα καθαρό πανί ή μια πετσέτα σε ζεστό (αλλά όχι καυτό) νερό και στη συνέχεια εφάρμοσε επάνω στο δέρμα για 10-15 λεπτά. Μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία τρεις με τέσσερις φορές μέσα στη μέρα μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο.
- Έλαιο τεϊόδεντρου

Το έλαιο έχει αντιβακτηριδιακή δράση, γι’ αυτό και θα το βρεις ως συστατικό σε πολλά προϊόντα κατά της ακμής. Χρησιμοποίησε το έλαιο τεϊόδεντρου τοπικά επάνω στο δέρμα –κατά προτίμηση μαζί με ένα έλαιο βάσης για να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς– ή αναζήτησε ένα προϊόν περιποίησης που να το περιέχει.

Διαβάστε ακόμη:

- Κρέμα κατά της ακμής

Στο φαρμακείο θα βρεις προϊόντα που περιέχουν βενζοϊκό υπεροξείδιο, σαλικυλικό οξύ, άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ), ρετινοειδή και θειούχες ενώσεις. Καθένα από αυτά τα συστατικά στοχεύει σε διαφορετική αιτία που προκαλεί την ακμή. Για παράδειγμα, το βενζοϊκό υπεροξείδιο καταπολεμά τα βακτήρια P. acnes που προκαλούν σπυράκια, ενώ το σαλικυλικό οξύ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που φράζουν τους πόρους και καταπολεμά τις φλεγμονές. Είναι δύσκολο να γνωρίζεις εκ των προτέρων ποιο προϊόν θα σου δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, οπότε καλό θα είναι πρώτα να δοκιμάσεις ένα, δύο ή και τρία διαφορετικά προϊόντα ή ακόμη καλύτερα να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου.

- Παγάκι

Το παγάκι θα βοηθήσει να υποχωρήσει το κοκκίνισμα, η φλεγμονή και το πρήξιμο που προκαλεί το εσωτερικό σπυράκι. Πριν εφαρμόσεις το παγάκι στο δέρμα σου, καθάρισε καλά την περιοχή όπου έχει κάνει την εμφάνισή του το σπυράκι και σκούπισέ τη απαλά. Τύλιξε το παγάκι σε μια πετσέτα και εφάρμοσε για 5 λεπτά, άφησε για 5 λεπτά το δέρμα σου να ξεκουραστεί και ακούμπησε ξανά το παγάκι για άλλα 5 λεπτά. Επανάλαβε τη διαδικασία τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.
Μην ξεχνάς ότι δεν πρέπει να πειράζεις τα εσωτερικά σπυράκια –όπως και κανένα σπυράκι άλλωστε– αφού βρίσκονται αρκετά βαθιά κάτω από την επιδερμίδα και το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να τραυματίσεις και να ερεθίσεις το δέρμα σου.

ONMED.GR

Διαβάστε περισσότερα για Περισσότερα πατώντας εδώ!