Έναρξη Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καρκίνου του Λάρυγγα, ανακοίνωσε ο ΠΑΣΥΚΑΦ

Έναρξη Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καρκίνου του Λάρυγγα, ανακοίνωσε ο ΠΑΣΥΚΑΦ

Την έναρξη του Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Καρκίνου του Λάρυγγα, ανακοίνωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ).

Στην Κύπρο το 2017, διαγνώστηκαν περισσότεροι από 60 καρκίνοι του λάρυγγα. Ο καρκίνος του λάρυγγα πλέον αφορά και τις γυναίκες 45-50 χρόνων.

Οπως αναφέρθηκε, η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του λάρυγγα που παρατηρείται στην Κύπρο τον τελευταίο καιρό, η ανεπαρκής γνώση του κοινού για το θέμα αυτό, η έλλειψη έρευνας, αλλά πρωτίστως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με εμπειρία, ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία του νέου αυτού Προγράμματος.

Σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση των νέων περιστατικών και η διατήρηση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με εμπειρία καρκίνου του λάρυγγα σε όλα τα στάδια της εμπειρίας τους. Περιλαμβάνει εκστρατεία διαφώτισης του κοινού για τον καρκίνο του λάρυγγα και των δικαιωμάτων των ατόμων με εμπειρία στον καρκίνο του λάρυγγα και εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ασθενείς και στις οικογένειες τους. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ωτορινολαρυγγολογικής Εταιρείας Κύπρου και της Ομάδας Λαρυγγεκτομηθέντων Καρκινοπαθών ΠΑΣΥΚΑΦ.

Στα πλαίσια της εκστρατείας διαφώτισης οι ιατροί, Μέλη της Ωτορινολαρυγγολογικής Εταιρείας Κύπρου, θα προσφέρουν δωρεάν εξέταση για το λάρυγγα μέχρι τις 26 Μαΐου 2018.  Η εξέταση θα γίνεται στα Ιατρεία τους στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.  Για πληροφορίες και παραπομπή, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με την κυρία Μαριάννα Παπαϊακώβου, στα Κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΥΚΑΦ, τηλ. 22 345 444.

"Κύριες αιτίες για την εμφάνιση του καρκίνου του λάρυγγα είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ωτορινολαρυγγολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Γιάννης Θρασυβούλου.  Η συχνότητα του καρκίνου αυτού είναι πενταπλάσια στους άνδρες. Τα κρούσματα της νόσου παγκόσμια φτάνουν το 1,4 εκατομμύρια και πεθαίνουν 105,900 άτομα.

Οι ελλείψεις στην ασφάλεια και στην ποιότητα της ζωής των ατόμων με λαρυγγεκτομή και στη στήριξη που χρειάζονται για ομαλή επανένταξη στο επαγγελματικό τους πλαίσιο είναι οι κύριοι λόγοι δημιουργίας της Ομάδας Λαρυγγεκτομηθέντων Καρκινοπαθών ΠΑΣΥΚΑΦ.

Σε ομιλία της, η εκπρόσωπος της Ομάδας, Λουίζα Ζορμπά ενημέρωσε ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα, η άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες με εξειδικευμένους γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και η παροχή της απαραίτητης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και όλων των αναλωσίμων για λαρυγγεκτομή καθώς και η ενδυνάμωση των ατόμων με εμπειρία καρκίνου του λάρυγγα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους αποτελούν τους κύριους στόχους της Ομάδας.

Η Ομάδα, αναφέρεται τέλος, είναι έτοιμη να δεχθεί μέλη, άτομα με εμπειρία καρκίνου του λάρυγγα που επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά σε κέντρα λήψης αποφάσεων για πραγματοποίηση των στόχων της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για την κατηγορία "Περισσότερα" πατώντας εδώ!