Στερητικές δίαιτες: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι - Τι είναι η θεραπευτική διατροφολογία

Στερητικές δίαιτες: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι - Τι είναι η θεραπευτική διατροφολογία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Της Μύριας Γεωργίου

Ο καθένας από εμάς έχει στην καθημερινότητα του τις δίκες του ευθύνες και τρεχάματα. Όλοι μας προσπαθούμε κατά κάποιο τρόπο να κρατιόμαστε εντός των ορίων έχοντας πρόγραμμα και προσπαθούμε να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο. Πολλοί από εμάς κάνουμε καθημερινά προσπάθειες να προσέχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να εντάξουμε την γυμναστική στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Κάποιες στιγμές τα πράγματα περιπλέκονται λόγω του εντατικού ρυθμού της ζωής και την κούραση. Έτσι, λόγω της έλλειψης του απαραιτήτου ελευθέρου χρόνου, πολλές φορές καταφεύγουμε στα γρηγορά γεύματα όπως για παράδειγμα τα προκατασκευασμένα ή τα λεγόμενα fast food. Με αποτέλεσμα, σιγά σιγά να ξεφεύγουμε από τις σωστές και υγιεινές επιλογές που θέσαμε ως στόχο και να παίρνουμε βάρος.

Αυτό οδηγεί πολλά άτομα στο  να καταφεύγουν σε αυστηρές και στερητικές δίαιτες η αλλιώς δίαιτες πείνας όμως ονομάζονται από ειδικούς, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Γιατί να αποφεύγονται εντελώς οι στερητικές δίαιτες ꓽ

9 xrusoi kanones gia apoleia barous xrusoi kanones gia apoleia barous

 «Γενικότερα, στην κοινωνία που ζούμε μάθαμε το γρήγορο και το εύκολο και αγνοούμε τις συνέπειες», αναφέρει στο Newsbomb η Θεραπευτική Διατροφολόγος, Χριστίνα Κοζάκου προσθέτοντας ότι η σωστή διατροφή συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής και πόσο επιζήμιες για την υγεία είναι οι στερητικές διαίτες.

Κάθε φορά που το άτομο καταφεύγει σε μία αυστηρή δίαιτα (δηλαδή μονοφαγία – χαμηλή θερμιδικά), μπλοκάρει τον βασικό μεταβολισμό και δεν παρέχει στα κύτταρα τα συστατικά που χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

«Κάποιες από τις αυστηρές δίαιτες ή αποτοξινωτικά ροφήματα ή κάψουλες που συμβάλουν στο χάσιμο βάρους δεν προσφέρουν την σταθερότητα που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο οργανισμός και σοκάρεται

Στην καλύτερη των περιπτώσεων όπως υπογράμμισε θα μπλοκάρει το μεταβολισμό και στη χειρότερη θα υπάρξουν αυξημένες πιθανότητες για να αναπτύξει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή από διαβήτη μέχρι και καρκίνο.

«Οι αιματολογικές εξετάσεις των ατόμων που κάνουν αυστηρές δίαιτες στις πλείστες των περιπτώσεων θα ξεκινήσουν να δείχνουν πολλές διατροφικές ελλείψεις. Η αρχή οποιασδήποτε ασθένειας είναι αρχικά η τοξιναιμία και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών.  Τις αυστηρές δίαιτες τις ονομάζω «χημικές δίαιτες» «δίαιτες πείνας» οι οποίες προκαλούν όλα όσα προανάφερα.».

 Η ίδια συμπλήρωσε ότι μετά από τις αυστηρές δίαιτες παίρνουν περισσότερο βάρος από το αρχικό βάρος. Επίσης αυτά εικονικά κιλά  ρίχνουν την μυϊκή μάζα και τα θρεπτικά συστατικά, που δεν είναι εύκολο να την χτίσεις. Μπορεί ο αριθμός της ζυγαριάς να μειώνεται, αλλά χάνεται μυϊκή και οστική μάζα, υγρά και το σώμα παραμένει πλαδαρό.

Η κ. Κοζάκου τόνισε πως αυτή η επιλογή είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου και όχι μόνο. «Δεν είμαστε κατασκευασμένοι για να υποσιτιζόμαστε. Είμαστε κατασκευασμένοι για να παίρνουμε σωστές τροφές με σωστά θρεπτικά συστατικά για να είμαστε υγιείς και να έχουμε ενέργεια.»

Τι είναι η Θεραπευτική Διατροφολογίαꓽ

shutterstock 539711299

Η θεραπευτική διατροφολογία περιλαμβάνει εκτός από μέτρηση του βάρους και το ιστορικό υγείας. Δηλαδή το πώς οι τροφές μπορούν να συμβάλουν στην καλή υγεία του ανθρώπου.

«Η διαφορά της διατροφικής θεραπευτικής από την διαιτολόγια είναι ότι ελέγχεται συλλογικά το άτομο και όχι για να χάσει μόνο το βάρος του. Ελέγχονται πρώτα τα προβλήματα υγείας και μετέπειτα έρχεται η απώλεια βάρους

Παράλληλα μέσα σε κάποιες τροφές όπως μας αποκάλυψε υπάρχουν κάποια ενεργειακά συστατικά και με βάση αυτών των συστατικών ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αποτοξινωθεί. Μετέπειτα μπορεί να γίνει ένα πλάνο διατροφής όπου το άτομο μπορεί να  κρατήσει εφόρου ζωής. «Μαθαίνουμε τον άνθρωπο πως πρέπει να ζει και να τρέφεται έτσι ώστε να μην έρθει αντιμέτωπος με προβλήματα υγείας».