Παχυσαρκία: Αυτή είναι η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο

Παχυσαρκία: Αυτή είναι η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο

Στην έρευνα συμμετείχαν 700 γυναίκες και 360 άνδρες

Η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, επισημαίνει νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Simon Bolivar της Κολομβίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 700 γυναίκες και 360 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 19 και τα 20 έτη αντίστοιχα.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις στην Κατηγορία Υγεία

Όσοι χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο για περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα αύξησαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στο 43%, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι σωματικά αδρανείς και να καταναλώνουν περισσότερα αναψυκτικά, junk food και γλυκά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 26% των υπέρβαρων και το 4,6% των παχύσαρκων συμμετεχόντων της μελέτης, πράγματι χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο πάνω από πέντε ώρες την ημέρα.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Παρόλα αυτά η έρευνα δεν τεκμηριώνει σχέση αιτίου – αποτελέσματος, αλλά παρουσιάζει μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης του κινητού τηλεφώνου και παχυσαρκίας.

kinito

Η συγγραφέας της έρευνας Mirary Mantilla-Morron αναφέρει: «Το να περνά κανείς αρκετές ώρες πάνω από το κινητό του τηλέφωνο, είναι μια συνήθεια που ευνοεί την καθιστική ζωή, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, διαβήτη, καρδιακής νόσου, διαφόρων τύπων καρκίνου, φλεγμονής των αρθρώσεων και μυοσκελετικών προβλημάτων. Η έρευνα αναδεικνύει έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία, ο χρόνος που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες».

Τα συμπεράσματα της μελέτης πρόκειται να παρουσιαστούν την Πέμπτη 1η Αυγούστου 2019 στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην Κολομβία.

Πηγή: Onmed.gr