Μήπως σας ταλαιπωρεί η μελαγχολία του καλοκαιριού; Πως να το αναγνωρίσεις - Ποια τα συμπτώματα;

Μήπως σας ταλαιπωρεί η μελαγχολία του καλοκαιριού; Πως να το αναγνωρίσεις - Ποια τα συμπτώματα;

Τι είναι η Καλοκαιρινή Μελαγχολία; Ποια τα αίτια και πως την αντιμετωπίζουμε;

Της Μύριας Γεωργίου

Ο πιο καλοκαιρινός μήνας του καλοκαιριού έφτασε. Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας ξεκούρασης και διασκέδασης για τους περισσότερους από εμάς. Το καλοκαίρι γενικότερα είναι περίοδος διακοπών και χαλάρωσης από την καθημερινή μας ρουτίνα.

Πολλοί από εμάς περιμένουμε πως και πως αυτή την περίοδο του χρόνου. Ωστόσο, κατά την καλοκαιρινή περίοδο η κοινωνία «επιβάλλει» κατά κάποιο τρόπο την κοινωνικότητα, τις εξόδους, την χαρά αλλά και την συνεχή καλή διάθεση.

diakopes neous soma psuxi deka ellinika nisia orig

 Καλοκαίρι και χαρά

Θα πρέπει να είμαστε όλοι χαρούμενοι το καλοκαίρι, σωστά;

Μήπως κάποιες φορές νιώθετε κόπωση, κούραση, ή ίσως ότι η διάθεση σας είναι πεσμένη και γενικότερα νιώθετε τάση απομόνωσης ;

Προβλήματα στον ύπνο, ευερεθιστότητα αλλά και οξυθυμία;

Ίσως λοιπόν, βιώνετε την Μελαγχολία του καλοκαιριού, όμως μην ανησυχείτε.

Πολλά άτομα, κάθε ηλικίας, βιώνουν διαφορετικά συναισθήματα από τα αναμενόμενα αυτή την περίοδο του χρόνου.

out of office beach 800x600

Γιατί όμως παρατηρείται αυτό;

Σε επαφή μας με την Κλινική Ψυχολόγο Γαλάτεια Χατζηπερικλέους,  μας εξήγησε ότι το καλοκαίρι, απαιτεί μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Οι άνθρωποι δηλαδή να είναι πιο χαρούμενοι, πιο χαλαροί και λιγότερο αγχωμένοι.

«Είναι λες και ξαφνικά πρέπει να πατηθεί ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης που θα εξαφανίσει όλα τα προβλήματα που επηρεάζουν στην καθημερινότητα και το άτομο να αφεθεί σε ένα άλλο εαυτό, μια άλλη καθημερινότητα, διαφορετική, ανέμελη. Έναν εαυτό χαρούμενο και ευτυχισμένο, με βασικό συστατικό το καλοκαίρι, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μακάρι να ήταν τόσο απλό.»

social media

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Η επίδειξη

Για αρκετό κόσμο, η περίοδος που διανύουμε είναι μια εποχή που προβάλλεται αρκετά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά άτομα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση τις πλατφόρμες αυτών των εφαρμογών. Πλέον μπορείς να προβάλεις στιγμές από την ζωή σου και να τις μοιραστείς με τα άτομα που έχεις στον λογαριασμό σου όπως επίσης και οι άλλοι να τα μοιράζονται με εσένα.

Η κα Χατζηπερικλέους σημειώνει πως τα χαμόγελα, οι έξοδοι, η επίδειξη στα κοινωνικά δίκτυα που προβάλλει μόνο το πόσο υπέροχα περνούν όλοι, έρχεται σαν μια ακόμα επιβεβαίωση σε πολλά άτομα ότι δεν μπορούν να έχουν τη ανέμελη αλλά γεμάτη νόημα ζωή που βλέπουν, δεν μπορούν να έχουν τις ανέσεις και τη διάθεση των διαδικτυακών τους και όχι μόνο φίλων.

summer ipopgr

Συνεχής πίεση για  βεβιασμένη ευτυχία και η συγκατάθεση

«Επίσης ίσως τους κάνει να αισθάνονται άσχημα γιατί θέλουν να αρνηθούν μια πρόσκληση για έξοδο, γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν στην εκδρομή, γιατί ενώ είναι στη θάλασσα και γύρω τους υπάρχει ένα χαρούμενο βουητό, μέσα τους υπάρχει κενό.»

Αυτό το άπιαστο λοιπόν,  υπενθυμίζει πόσο «λίγοι» είναι μπροστά στους άλλους, που δεν θα έχουν το δικό τους, γεμάτο ευτυχία καλοκαίρι, είναι ένας βασικός λόγος της καλοκαιρινής μελαγχολίας.

Δημιουργείται το άγχος του άπιαστου και η ματαίωση όλων όσων απαρτίζουν τη δική του ζωή.  Μια συνεχής πίεση για  βεβιασμένη ευτυχία, ψεύτικα χαμόγελα και μια συγκατάθεση ότι ναι, είσαι καλά ακόμα και αν θες να πεις το αντίθετο, γιατί, καλοκαιριάτικα ποιος φορτώνει τους φίλους του με αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα;

720 060de60b37626f52384e73c85928d375

Η δυσκολία όταν το καλοκαίρι φτάσει στο τέλος του

Νοουμένου ότι το καλοκαίρι είναι μια περίοδος χαλάρωσης για τους περισσοτέρους από εμάς, αυτό μας κάνει να ξεφεύγουμε για λίγο από την ρουτίνα και τις ευθύνες μας.

Έτσι λοιπόν, ακόμα ένας λόγος της καλοκαιρινής μελαγχολίας είναι και όταν το καλοκαίρι, προσφέρει για λίγο, όσα οι περισσότεροι προσμένουν ένα ολόκληρο χρόνο. Ερχόμενο λοιπόν προς το τέλος του, παίρνει μαζί του τη ξεγνοιασιά και την χαλαρότητα, πρέπει να βρεθούν νέα κίνητρα και σε υποχρεώνει να κοιτάξεις την επερχόμενη ρουτίνα ή να κοιτάξεις κατάματα τις νέες αποφάσεις που πρέπει να πάρεις, γεμίζοντας σε άγχος και ανασφάλεια.

thehomeissue blues 1024x585

Τρόποι αντιμετώπισης – Οι συμβουλές της Ψυχολόγου

Η ψυχολόγος μας τόνισε ότι τρόποι αντιμετώπισης σε μορφή α, β δεν υπάρχουν για την καλοκαιρινή μελαγχολία.

Μιλήστε με τους ανθρώπους σας

 Αν εσύ ή κάποιος φίλος σου παρατηρείτε ότι έχετε τα πιο πάνω συμπτώματα, προσπαθήστε να το μιλήσετε με ανθρώπους που πιστεύετε ότι θα σας καταλάβουν, δεν θα σας πιέσουν αλλά και δεν θα σας αφήσουν να βουλιάξετε στην τέλεια εικόνα του άλλου καλοκαιριού και στην τόσο θλιμμένη εικόνα του δικού σας.

 «Μην μπείτε στο τρυπάκι της εποχής, και αν η ρουτίνα σας, σας κάνει να αισθάνεστε καλά, προσπαθήστε να την διατηρήσετε ως έχει. Μην φοβηθείτε να πείτε όχι σε καταστάσεις που μπορούν να σας φέρουν σε δύσκολη θέση.»

Επισκεφθείτε έναν ειδικό

Η καλοκαιρινή μελαγχολία, όπως και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τη ψυχολογία του ατόμου, μπορεί να εκδηλωθεί σε ελαφριά αλλά και σε πιο σοβαρή μορφή. Σε όποια της μορφή όμως, αν το άτομο νιώθει ότι δεν είναι ο εαυτός του και επηρεάζει τη λειτουργικότητα του, καλό είναι να επισκεφθεί κάποιο ψυχολόγο για επαγγελματική βοήθεια και στήριξη.

Και μην ξεχνάς. «Κανείς δεν πρέπει να απολογείται για τον τρόπο που νιώθει, ακόμα και αν το περιβάλλον του δεν νιώθει άνετα με αυτό.»