ΗΠΑ: 10 νεφροπαθείς πεθαίνουν καθημερινά, μολονότι είχε βρεθεί ένα όργανο για αυτούς

ΗΠΑ: 10 νεφροπαθείς πεθαίνουν καθημερινά, μολονότι είχε βρεθεί ένα όργανο για αυτούς

Τα ευρήματα έρευνας

Όταν ένας νεφροπαθής πεθαίνει, η οικογένειά του συνήθως σκέφτεται ότι η έλλειψη οργάνων προς μεταμόσχευση ευθύνεται για τον θάνατό του.
 
Στις ΗΠΑ, η πραγματικότητα είναι άλλη: για τους περισσότερους από αυτούς τους ασθενείς είχε βρεθεί ένα νεφρό, που όμως το απέρριψαν οι γιατροί τους.
 
"Διαπιστώσαμε ότι το 84% των νεφρών στις ΗΠΑ τα απέρριψαν τουλάχιστον μια φορά, κάτι που είναι εξωφρενικό", σχολίασε ο Σάμιτ Μόχαν, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και βασικός συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην ιατρική επιθεώρηση της αμερικανικής ιατρικής ακαδημίας (Jama Network Open).
 
"Είναι παράλογο", επέμεινε ο καθηγητής.
 
Στις αρχές της εβδομάδας, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι Αμερικανοί γιατροί απορρίπτουν τα διπλάσια διαθέσιμα νεφρά σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους στη Γαλλία (18% και 9% αντίστοιχα).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ

Τα αμερικανικά νοσοκομεία πετούν τα νεφρά που προέρχονται από ηλικιωμένους δότες, τα οποία ωστόσο θα μπορούσαν να δοθούν σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ανθρώπους η ζωή των οποίων διατρέχει άμεσο κίνδυνο.
 
Η νέα έρευνα δείχνει ότι ένας Αμερικανός ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση είχε δεχτεί 17 προσφορές, τις οποίες απέρριψε ο γιατρός του. Ανθρωποι που περιμέναν στη λίστα αναμονής και τελικά πέθαναν, δέχτηκαν 16 προσφορές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΥΓΕΙΑ ΕΔΩ

Δέκα νεφροπαθείς πεθαίνουν καθημερινά στις ΗΠΑ, μολονότι είχε βρεθεί ένα όργανο για αυτούς.
 
"Το πιο προβληματικό σημείο είναι ότι οι γιατροί λένε όχι χωρίς να μιλήσουν με τους ασθενείς", συνέχισε ο Σάμιτ Μόχαν.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Για τον Σάμιτ Μόχαν, μια απλή μεταρρύθμιση θα αρκούσε για να αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό αποδοχής των νεφρών: να ενημερώνεται ο ασθενής όταν ο γιατρός απορρίπτει ένα όργανο.
 
"Οι άνθρωποι θέλουν να σταματήσουν την αιμοκάθαρση, δεν τους νοιάζει αν το νεφρό θα είναι πρώτης ή δεύτερης ποιότητας", τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ