Έλληνας ερευνητής: Εδώ κρύβεται το μυστικό για να νικήσουμε τον καρκίνο

Έλληνας ερευνητής: Εδώ κρύβεται το μυστικό για να νικήσουμε τον καρκίνο

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Μέσα στο DNA μας κρύβονται θραύσματα γονιδίων αρχαίων καρκινικών ιών που μόλυναν τους προγόνους μας. Αυτά τα καλά κρυμμένα απομεινάρια ίσως δώσουν στους επιστήμονες την ευκαιρία να «νικήσουν» επιτέλους τον καρκίνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Συγκεκριμένα, περί το 8% το ανθρώπινου γονιδιώματος εμπεριέχει τέτοιο αρχαίο ιογενές DNA, σύμφωνα με τους επιστήμονες της επιστημονικής ομάδας Crick Group, κι ενώ παραμένει κρυμμένο και ανενεργό, θα μπορούσε να ξαναενεργοποιηθεί, όταν ένα κύτταρο μετατρέπεται σε καρκινικό.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ειδικότερα, οι επιστήμονες μελέτησαν αυτό το DNA, αναζητώντας τρόπους να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εντοπίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Η επαναενεργοποίηση αυτού του αδρανούς αρχέγονου γενετικού υλικού είναι σε θέση να παράγει παράγοντες που είναι ορατοί στο ανοσοποιητικό σύστημα και να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος εγκαίρως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΥΓΕΙΑ ΕΔΩ

Ειδικότερα, η επιστημονική ομάδα εξέτασε δείγματα από 31 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, για να δημιουργήσει έναν τεράστιο κατάλογο από στοιχεία που παράγονται από ενδογενείς ρετροιούς, περιορίζοντας το πεδίο σε μόλις «9 μοναδικά πεπτίδια» ανιχνεύσιμα από το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να διαμορφώσει τη βάση για μελλοντικές καρκινικές θεραπείες, εάν θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα που φέρουν αυτά τα πεπτίδια», τόνισε ο δρ Γιώργος Κασσιώτης, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Genome Research.

Πηγή: sputniknews.gr