Από φίδια φαίνεται να προέρχεται ο κοροναϊός

Από φίδια φαίνεται να προέρχεται ο κοροναϊός

Από τα φίδια, το κινέζικο krait και η κινεζική κόμπρα, ίσως να προέρχεται κοροναϊός, ο θανατηφόρος ιός που έχει θέσει τον πλανήτη σε συναγερμό.

Το krait (Bungarus multicinctus), επίσης γνωστό ως το krait του Ταϊβάν ή το κινέζικο krait, είναι ένα ιδιαίτερα δηλητηριώδες είδος φιδιού που βρίσκεται στην κεντρική και νότια Κίνα και Νοτιοανατολική Ασία.

Αναλύοντας τον ιό επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι ο κοροναϊός μπορεί να προέρχεται από φίδια. Οι ερευνητές ανέλυσαν τον νέο κοροναϊό και τον σύγκριναν με ίχνη που βρήκαν σε ζώα, όπως τα πουλιά, τα φίδια, τις νυχτερίδες, για να διαπιστώσουν ότι είναι παρόμοιοι με αυτούς που έχουν τα φίδια.

Οι αναφορές δείχνουν ότι τα φίδια πουλήθηκαν στην τοπική αγορά θαλασσινών στο Wuhan, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι θα μπορούσε να προέρχεται από κάποιο άλλο ζώο, σε φίδια και στη συνέχεια σε ανθρώπους.

Τα ερωτήματα ωστόσο για το νέο ιό είναι ακόμα πολλά και δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία, σύμφωνα με το alphanews.

Σε περίπτωση αναγκαίου ταξιδιού προς την Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συστήνεται στο κοινό:
 
-Η ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή και η τήρηση των υγειονομικών οδηγιών των τοπικών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.
-Η αποφυγή επαφής με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά) και εκκρίσεις τους.
-Η αποφυγή αγορών ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
-Η αποφυγή επαφής με ασθενείς ειδικά αν έχουν πυρετό βήχα ή δύσπνοια.
-Η συχνή πλύση των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχουν να  χρησιμοποιούνται αλκοολούχα αντισηπτικά.
-Η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας επί συμπτωμάτων, καθώς και αποφυγή ταξιδιού.
-Η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) σε βήχα ή φτάρνισμα. Σε περίπτωση χρήσης χαρτομάντηλου συστήνεται η άμεση απόρριψή του και πλύσιμο των χεριών.
 
Σε περίπτωση επιστροφής από ταξίδι στην Κίνα και συγκεκριμένα από την πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei, προτείνονται στο κοινό τα ακόλουθα:
 
-Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από την ημέρα επιστροφής μέχρι και 14 μέρες μετά συστήνεται παραμονή στο σπίτι και αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι.
-Αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
-Κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) σε βήχα ή φτάρνισμα. Σε περίπτωση χρήσης χαρτομάντηλου συστήνεται η άμεση απόρριψή του και πλύσιμο των χεριών.
 
Για οποιεσδήποτε εξελίξεις ή/και οδηγίες που αναμένεται ότι θα δοθούν από τον ΠΟΥ ή το ECDC, το Υπουργείο Υγείας θα επανέλθει με νεότερες ανακοινώσεις.