Τεστ κοροναϊού στην Κύπρο: Τι πρέπει να ξέρετε

Τεστ κοροναϊού στην Κύπρο: Τι πρέπει να ξέρετε

Για τις εξετάσεις για τον κορωνοϊό αλλά και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες μίλησε στο Sigmalive η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση ποιος έχει την αρμοδιότητα για τις εξετάσεις για τον κορωνοϊό απάντησε ότι πρόκειται για πολύ εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις και μόνο το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής μπορεί να τις κάνει. Επεσήμανε δε ότι κανένα χημείο στην Κύπρο δεν μπορεί να κάνει αυτές τις εξετάσεις και αυτό πρέπει να τεθεί στα υπόψιν των πολιτών.

Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους ένας πολίτης χρειάζεται να προβεί στις εξειδικευμένες εξετάσεις η λειτουργός τύπου του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι πρέπει να συντρέχουν επιδημιολογικοί λόγοι και προβλήματα υγείας σε συνδυασμό με κάποιο ταξίδι σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Εάν έχει κάποιος συμπτώματα και δεν έχει ταξιδέψει τότε θα πρέπει να μιλήσει με τον προσωπικό του ιατρό για να τον καθοδηγήσει.

Ειδικότερα, συστήνει όπως οι πολίτες είναι σε επαφή με τους προσωπικούς τους ιατρούς, ώστε να τους δώσουν οδηγίες για τα όσα πρέπει να πράξουν και εάν κρίνουν ότι χρειάζονται οι εξετάσεις τότε θα ενημερώσουν τον ασθενή για όσα πρέπει να κάνει.

Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας έκανε έκκληση όπως οι πολίτες λόγω πανικού να μην προσπαθούν να «ξεγελούν» τους ειδικούς, λέγοντας ότι έχουν συμπτώματα ή έχουν ταξιδέψει, αφού αυτό θα είναι σε βάρος των άλλων ασθενών.

Τέλος, ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει ευσυνειδησία, αφού δεν παρατηρούνται καταστάσεις πανικού ή ψευδών αναφορών για συμπτώματα κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι τέσσερα νέα ύποπτα περιστατικά για κορωνοϊό εξετάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ δυο πρόσωπα έχουν λάβει εξιτήριο και ένα αναμένεται να λάβει εξιτήριο αργότερα σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν, όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού εξωτερικών ασθενών, εισαγωγές και χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων ακυρώνονται για 48 ώρες, ενώ όσον αφορά το επισκεπτήριο θα τηρείται αυστηρά το ωράριο επισκέψεων για όλους τους ασθενείς, δηλαδή από τις 1300-1400 και 1700-1900, όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και αποκλειστικά από ένα και μόνο επισκέπτη.