Οι ειδικοί προειδοποιούν: Σταματήστε να φοράτε φακούς επαφής

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Σταματήστε να φοράτε φακούς επαφής

Την ανάγκη να αφήσουν τους φακούς επαφής τους στο συρτάρι για χάρη των γυαλιών τους προκειμένου να σταματήσουν τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού επισημαίνουν πολλοί επιστήμονες, εξηγώντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τη χρήση τους.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας η χρήση φακών επαφής αναγκάζει τους χρήστες τους να αγγίζουν πολύ πιο συχνά το πρόσωπό τους, ένα βασικό μέσο μετάδοσης κάθε ιού, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού.

Γιατί οι φακοί επαφής;

Οι χρήστες των φακών επαφής όχι μόνο αγγίζουν τα μάτια τους για να βάλουν και να βγάλουν τους φακούς τους δύο ή περισσότερες φορές τη μέρα, αλλά ακουμπούν τα μάτια και το πρόσωπό τους πολύ πιο συχνά από εκείνους που δεν φορούν, λέει ο δρ. Τόμας Στάινεμαν, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

«Πρώτα αγγίζεις τα μάτια σου και στη συνέχεια αγγίζεις άλλα σημεία του σώματός σου», λέει ο Στάινεμαν, οφθαλμίατρος ο ίδιος σε ιατρικό κέντρο του Κλίβελαντ, στο Οχάιο.

«Τρίβεις τα μάτια σου, μετά τρίβεις το πρόσωπό σου, ξύνεις το πρόσωπό σου, βάζεις τα δάχτυλά σου στο στόμα, βάζεις τα δάχτυλά σου στη μύτη σου», προσθέτει. «Κάποιοι άνθρωποι δεν είναι πολύ φαν της υγιεινής και ίσως έχουν ξεχάσει να πλύνουν πρώτα τα χέρια τους».

Τα γυαλιά οράσεως μπορούν επίσης να προσφέρουν μία μικρή προστασία από τα σωματίδια του ιού που βρίσκονται στον αέρα, λέει ο γιατρός, αν και είναι πιο πιθανό να μολυνθεί κανείς μέσα από το στόμα ή τη μύτη του παρά από τα μάτια.

Ακόμη πιο πιθανό όμως από το μεταδώσει τον ίδιο τον ιό, είναι να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα, μια εξαιρετικά μεταδοτική κατάσταση γνωστή ως «ροζ μάτια». Πρόκειται για μια φλεγμονή του λεπτού, διαφανούς στρώματος ιστού που ονομάζεται επιπεφυκότα, που καλύπτει το λευκό τμήμα του ματιού και το εσωτερικό του βλέφαρου.

Τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν δάκρυσμα, κνησμό ή κάψιμο, θολή όραση, πύον, βλέννα ή κίτρινη εκκένωση που μπορεί να γίνει κρούστα πάνω από τις βλεφαρίδες.

Αναφορές από την Κίνα και όλο τον κόσμο δείχνουν ότι περίπου το 1% με 3% των ασθενών του κορωνοϊού, είχαν επίσης επιπεφυκίτιδα.

Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό καθώς ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αγγίγματος υγρού από τα μάτια ενός μολυσμένου ανθρώπου ή από αντικείμενα που άγγιξε ένα άτομο και τα οποία μεταφέρουν αυτά τα υγρά.

Τα στοιχεία αυτά ανάγκασε περισσότερους από δέκα οφθαλμολογικούς οργανισμούς των ΗΠΑ να δώσουν οδηγίες στους οφθαλμίατρους να σταματήσουν να βλέπουν ασθενείς για οποιαδήποτε άλλη εργασία πέρα από τις επείγουσες ή τις υποχρεωτικές, όπως τις εγχειρίσεις.

Μία πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας κατέληξε στο ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι άνθρωποι με τον Covid – 19 μεταδίδουν τον ιό μέσω των δακρίων. Ωστόσο κανείς από όσους έλαβαν μέρος δεν είχε επιπεφυκίτιδα, οπότε παραμένει άγνωστο αν ο νέος ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω δακρύων.