Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων: Να φορούν όλοι μάσκες

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων: Να φορούν όλοι μάσκες

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό αναφορικά με τη χρήση μάσκας από ανθρώπους που δεν νοσούν από τον φονικό κορονοϊό COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει στην τελευταία του ενημέρωση ότι οι μάσκες μόνες τους δεν είναι «θαυματουργή λύση» ενάντια στην πανδημία του νέου κορονοϊού και η εκτεταμένη χρήση τους στον πληθυσμό δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για το πλύσιμο των χεριών ή όταν η σωματική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη.

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων «ανέβασε» νέα οδηγία σχετικά με τη χρήση μάσκας. Συστήνει τη χρήση της στον γενικό πληθυσμό, καθώς έτσι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς να μην διασπείρουν τον ιό μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής.

Συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει «η χρήση μάσκας στο κοινό μπορεί να συμβάλλει στη μετάδοση του ιού μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής από ασθενείς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό και είναι ασυμπτωματικοί. Σε αυτή την περίπτωση η χρήση μάσκα από τους ασυμπτωματικούς μπορεί να θεωρηθεί ως ένα επιπρόσθετο μέτρο». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστό κατά πόσο η χρήση μάσκας στην κοινωνία μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στη μείωση της μετάδοσης από τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται ήδη.

Η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα μπορεί κατά κύριο λόγο να χρησιμεύσει ως μέσο ελέγχου της πηγής μόλυνσης, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Αυτό το μέτρο μπορεί να είναι αποτελεσματικό ιδιαίτερα σε επιδημικές καταστάσεις, όταν ο αριθμός των ασυμπτωματικών αλλά μολυσματικών ατόμων στην κοινότητα είναι υψηλός.

Συγκεκριμένα συνιστά

κατά την επίσκεψη σε απασχολημένους, κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα κ.λπ.όταν χρησιμοποιείτε τις δημόσιες συγκοινωνίες.σε χώρους εργασίας και επαγγέλματα στους οποίους έρχεστε σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους και δεν υπάρχει δυνατότητα για τηλεργασία.

Υπάρχουν τρεις σημαντικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα:

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου διατηρούνται και έχουν προτεραιότητα για χρήση από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα δεδομένης της τρέχουσας έλλειψης αναπνευστικού και προστατευτικού εξοπλισμού, που αναφέρθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ.

Η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης, της διατήρησης της υγιεινής των χεριών. Φορώντας τη μάσκα δε σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βγαίνει ελεύθερα έξω και ότι είναι ασφαλής.

Υπάρχει κίνδυνος χρήσης μολυσμένης μάσκας ή αυξανόμενης τάσης στους ανθρώπους να ακουμπούν το πρόσωπό τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης.