Νέα έρευνα: Ο κορωνοϊός μεταδιδόταν με ταχύτητα ήδη από τα τέλη του 2019

Νέα έρευνα: Ο κορωνοϊός μεταδιδόταν με ταχύτητα ήδη από τα τέλη του 2019

Νέα γενετική ανάλυση του ιού που προκαλεί τον Covid-19 από περισσότερους από 7.600 ασθενείς γύρω από τον κόσμο δείχνει ότι κυκλοφορούσε από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ενώ διαδόθηκε εξαιρετικά γρήγορα μετά την πρώτη μόλυνση.

Επιστήμονες στη Βρετανία αναζήτησαν για μεταλλάξεις του ιού και βρήκαν στοιχεία για τη γρήγορη μετάδοσή του, ωστόσο τίποτα δεν μαρτυρά ότι ο ιός μεταδίδεται πλέον πιο γρήγορα ή ότι είναι πιο πιθανή μια σοβαρή ασθένεια. 

«Ο ιός αλλάζει αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι γίνεται χειρότερος», λέει ο γενετικός ερευνητής Francois Balloux από University College London Genetics Institute στο CNNi.

Ο Balloux και οι συνάδελφοί του αναζήτησαν τις συνέπειες του ιού από μία τεράστια παγκόσμια βάση δεδομένων την οποία χρησιμοποιούν επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο προκειμένου να μοιραστούν δεδομένα. Έψαξαν για στοιχεία από διαφορετικές χρονικές στιγμές και χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός άρχισε να μολύνει τους ανθρώπους από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

«Αυτό αποκλείει το σενάριο που υποθέτει ότι ο SARCoV-2 κυκλοφορούσε πολύ πριν εντοπιστεί, και επομένως είχε ήδη μολύνει μεγάλο αριθμό πληθυσμού», γράφει στην αναφορά η ομάδα του Balloux, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Infection, Genetics and Evolution».

Πρόκειται για κακά νέα. Κάποιοι γιατροί ήλπιζαν ότι ο ιός κυκλοφορούσε αρκετούς μήνες και ίσως είχε σιωπηλά μολύνει αρκετούς περισσότερους ανθρώπους από όσους έχουν επίσημα καταγραφεί, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι ίσως υπάρχει ήδη κάποιο ποσοστό ανοσίας σε κάποιους πληθυσμούς.

«Όλοι μας το ελπίζαμε, το ίδιο κι εγώ», λέει ο Balloux.