Προειδοποίηση επιστημόνων: Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει κύμα εγκεφαλικών βλαβών

Προειδοποίηση επιστημόνων: Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει κύμα εγκεφαλικών βλαβών

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να επιφέρει κύμα εγκεφαλικών βλαβών στους ασθενείς που μολύνθηκαν, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες σε νέα μελέτη. 

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), στο ίδιο μήκος κύματος με παλαιότερες έρευνες συναδέλφων τους, περιγράφουν ότι η Covid-19 θα μπορούσε να προκαλέσει νευρολογικές επιπλοκές συμπεριλαμβανομένου ενός εγκεφαλικού, μιας εγκεφαλικής βλάβης, ακόμη και μιας δυνητικά θανάσιμης εγκεφαλικής φλεγμονής.

 

Αυτό, προειδοποιούν οι επιστήμονες, μπορεί να συμβεί ακόμη κι αν οι ασθενείς δεν εμφάνισαν σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.

 

«Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τέτοιες επιπλοκές στους ανθρώπους που μολύνονται από Covid-19», λέει ο κύριος συντάκτης της μελέτης, δρ. Μάικλ Ζάντι, προειδοποιώντας ότι μένει να φανεί «αν θα δούμε μια επιδημία μεγάλης κλίμακας εγκεφαλικών βλαβών που συνδέονται με την πανδημία».

 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω μελετών ώστε να γίνει κατανοητή οι πιθανές μακροχρόνιες νευρολογικές συνέπειες της πανδημίας.

Τα ευρήματα 

Η μελέτη βασίστηκε στην εξέταση 43 ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία του Λονδίνου ως ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Η ηλικίας τους ήταν από 16-85 ετών και τα συμπτώματά τους ήταν από ήπια μέχρι σοβαρά.

 

Από αυτούς, οι ερευνητές εντόπισαν 10 περιπτώσεις «προσωρινής εγκεφαλικής δυσλειτουργίας» και παραληρήματος, 12 περιπτώσεις εγκεφαλικής φλεγμονής, 8 περιπτώσεις εγκεφαλικών και ακόμη 8 περιπτώσεις νευρικής βλάβης.

 

Οι περισσότεροι ασθενείς που εμφάνισαν εγκεφαλική φλεγμονή διαγνώστηκαν με ένα σπάνιο και κάποιες φορές θανάσιμο σύνδρομο που είναι γνωστό ως Οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (ΑDEM). Πριν την πανδημία, οι ερευνητές εντόπισαν έναν ασθενή ADEM το μήνα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο αριθμός ανέβηκε σε τουλάχιστον ένας ασθενής την εβδομάδα.