Αυτισμός: Πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια

Αυτισμός: Πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια

Τι να κάνετε αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει αυτισμό.

Η κοινωνική και η συναισθηματική ανάπτυξη προηγούνται σε σχέση με την έκφραση του λογού και της ομιλίας.

Οι δυσκολίες στην κοινωνική και συναισθηματική συμπεριφορά ενός παιδιού σε συνδυασμό με την υπερκινητικότητα μπορεί να υποκρύπτουν άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.

Σημάδια αυτισμού ή αυτιστικού φάσματος για παιδιά άνω των 18 μηνών

Δεν μπορεί να συνεργαστεί για να παίξει κρυφτό μαζί σας διατηρώντας την εναλλασσόμενη σειρά.Το παιδί ασχολείται με πολλά παιχνίδια αλλά διαθέτει πολύ λίγο χρόνο με το καθένα.Το παιδί δεν χρησιμοποίει το λόγο για να σας πει τι θέλει, έκτος από σπάνιες φορές που μπορεί να σας πει κάποιες λέξεις μεμονωμένα.Το παιδί εκτελεί εντολές μόνο όταν εκείνο θέλει ακόμη κι αν έχετε επιμείνει.Το παιδί σας προτιμά να παίζει μόνο του και να βάζει αντικείμενα στη σειρά.Όταν του μιλάτε τις περισσότερες φορές δε δείχνει ενδιαφέρον να γυρίσει να σας κοιτάξει.Μπορεί μερικές φορές να κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τα χέρια του σαν «φτερουγίσματα».Το παιδί σας δεν κάνει «αντίο» αυθόρμητα όταν φεύγει από ένα χώρο.Το παιδί έχει μια ιδιαίτερη συμπεριφορά και μερικές φορές αυτό σας προβληματίζει.

Τι να κάνετε

Αν διαπιστώνετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει ορισμένες από τις παραπάνω συμπεριφορές, καλό είναι να αρχίσετε να παρατηρείτε πιο σχολαστικά τις αντιδράσεις του. Στη συνεχεία αναφέρετε τις ανησυχίες σας στον παιδίατρο σας.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr