Σπλαχνικό λίπος: Με αυτές τις τροφές θα το καταπολεμήσετε

Σπλαχνικό λίπος: Με αυτές τις τροφές θα το καταπολεμήσετε

Η απώλεια του λίπους γύρω από την κοιλιά είναι ένα από τα πιο συχνά αιτήματα. Πέρα, όμως, από το αισθητικό πρόβλημα, το λίπος γύρω από την κοιλιά έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις. 

Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη μορφή λίπους, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο πολλών παθήσεων, όπως διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών.

Το σπλαχνικό λίπος περιβάλλει όργανα όπως το συκώτι, το ήπαρ και το έντερο και παράγει φλεγμονώδεις ουσίες, τα αυξημένα επίπεδα των οποίων προκαλούν χρόνιες παθήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καρδιακή νόσος, η οποία προκαλείται από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος, είναι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει καλά μονοακόρεστα λιπαρά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη καλών λιπαρών συνδέεται με μειωμένη κεντρική κατανομή λίπους, δηλαδή συσσώρευση λίπους στον κορμό.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς, διατηρώντας τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα, ενώ ωφελούν και την υγεία του εγκεφάλου.