Εμβόλιο κορωνοϊού: 5+1 ερωτήσεις για το «όπλο» που ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει η Βρετανία

Εμβόλιο κορωνοϊού: 5+1 ερωτήσεις για το «όπλο» που ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει η Βρετανία

Με το βλέμμα στραμμένο στη Βρετανία είναι όλος ο πλανήτης μετά το «πράσινο φως» για την έναρξη εμβολιασμών την επόμενη εβδομάδα.

Το Sky News επιχείρησε να καταγράψει τις βασικότερες ερωτήσεις και απαντήσεις για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το πρώτο εμβόλιο κορονοϊού για το οποίο δόθηκε έγκριση να γίνουν εμβολιασμοί στον πληθυσμό.

1. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα, είναι ασφαλές;

Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι όλοι θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι δεν είναι και ασφαλές. Οι δύο εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Χάιντι Λάρσον τον διευθυντή του Vaccine Confidence Project η διαδικασία παρασκευής του εμβολίου μειώθηκε καθώς υπήρξαν δυνατότητες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν με μεγάλα χρηματικά ποσά να είναι διαθέσιμα για την έρευνα βάσει των μηχανισμών που αναπτύχθηκαν μετά την κρίση του Έμπολα.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η χρήση νέων τεχνολογιών όπως αυτή του mRNA που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Για λόγους ασφαλείας, στις δοκιμές -για το εν λόγω εμβόλιο- συμμετείχε ο ίδιος αριθμός ανθρώπων (σχεδόν 45.000 άτομα), όπως και στις μελέτες για τα υπόλοιπα εμβόλια και στο ίδιο χρονικό διάστημα.

2. Τι είναι το RNA και θα μπορούσε αυτός ο τύπος εμβολίου να επηρεάσει τον γενετικό κώδικα των ανθρώπων

Το RNA είναι ένα νουκλεϊκό οξύ (Ριβονουκλεϊκό οξύ) το οποίο μετατρέπει το DNA σε πρωτεΐνες. Μεταφέρει τις γενετικές «πληροφορίες» για τον κορονοϊό. Τα εμβόλια mRNA (messenger RNA) χρησιμοποιούνται ως επιλογή το τελευταίο διάστημα και αντίθετα με τα συμβατικά εμβόλια που χρησιμοποιούν εξασθενημένες μορφές του ιού, τα εμβόλια mRNA χρησιμοποιούν μόνο τον γενετικό κώδικα του παθογόνου.

Αυτό που κάνουν με τον τρόπο αυτό είναι να εισάγουν στο σώμα μια ακολουθία mRNA που περιέχει τις γενετικές οδηγίες για τα κύτταρα του ίδιου του ατόμου ώστε να παράγουν τα αντιγόνα του εμβολίου και να παράγουν μια ανοσοαπόκριση.

«Δεν αλλάζει το DNA, αλλάζει τη συμπεριφορά του ιού, όχι το DNA του κάθε ανθρώπου» διαβεβαιώνει η καθηγήτρια Λάρσον.

Τα εμβόλια RNA είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τα τυπικά εμβόλια, μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος ενώ είναι ασφαλή για χορήγηση.

3. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech;

Ανεξάρτητες μελέτες βρήκαν ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 95%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι το 50% είναι το ελάχιστο ποσοστό αποτελεσματικότητας για ένα εμβόλιο κορονοϊού να γίνει αποδεκτό.

Pfizer και BioNTech πρέπει ακόμα να ολοκληρώσουν τις κλινικές δοκιμές τους οπότε υπάρχει η πιθανότητα το εμβόλιο να μην αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικό όσο έδειξαν τα αρχικά στοιχεία αλλά οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει πάνω από τα επίπεδα του 50%.

4. Πόσο θα διαρκέσει η ανόσια;

Η κλινική φάση ΙΙΙ των δοκιμών για το εμβόλιο ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου και, επομένως, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να αποδειχθεί το χρονικό διάστημα για το οποίο θα λειτουργεί το εμβόλιο.

Η Έλεανορ Ράιλι, καθηγήτρια ανοσολογίας και λοιμωδών νόσων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε στο Sky News σχετικά: «Δεν ξέρουμε τίποτε ακόμα για τη σοβαρότητα των περιστατικών που διαπιστώθηκαν στις δοκιμές, αν απετράπη η μόλυνση ή η μεταδοτικότητα ή το κατά πόσο θα διαρκεί η ανοσία. Όμως πιστεύω ότι έχουμε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι»

5. Θα είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο στους ηλικιωμένους και στις πιο ευπαθείς ομάδες;

Η Pfizer έχει δηλώσει ότι το 42% των συμμετεχόντων στην έρευνα για το εμβόλιο ήταν από ποικίλα εθνικά και φυλετικά περιβάλλοντα και ότι στις δοκιμές περιελήφθησαν και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

Στη δοκιμή, κατά την οποία σε κάποιους εθελοντές χορηγήθηκε placebo και σε άλλους το κανονικό εμβόλιο, διαπιστώθηκαν 94 θετικοί στον κορονοϊό (δηλαδή άνθρωποι που προσβλήθηκαν στο επόμενο διάστημα). Εξ αυτών, μόλις το 10% είχε λάβει το εμβόλιο.

Αυτό σημαίνει ότι με αυτά τα στοιχεία το εμβόλιο της Pfizer – BioNTech είναι κατά 90% αποδοτικό.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι 94 περιστατικά δεν είναι αρκετά για να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο προστατεύει τους ηλικιωμένους όσο τις υπόλοιπες ομάδες. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν μέχρι να καταγραφούν 164 κρούσματα στους συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες, παρά ταύτα, θεωρούν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους.

6. Θα σταματήσει τη μετάδοση του ιού;

Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν το εμβόλιο θα προστατεύει από τη μόλυνση ή μόνο από την ανάπτυξη συμπτωμάτων, όταν κάποιος μολύνεται. Αν επικρατήσει η δεύτερη εκδοχή τότε θα προκύψει ανησυχία για το αν εμβολιασμένοι άνθρωποι θα μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδίδουν τον ιό.

Η Πένι Ουόρντ από το King’s College αναφέρει: «Το ερώτημα για τη μεταδοτικότητα δεν μπορεί να απαντηθεί σε αυτή τη φάση. Αν η συχνότητα μετάδοσης είναι η ίδια στην ομάδα που έλαβε το placebo εμβόλιο και σε εκείνη στην οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο, τότε η μετάδοση από ένα εμβολιασμένο άτομο σε άλλους θα είναι δυνατή».