Επιλόχεια κατάθλιψη: Τριπλασιάστηκαν τα ποσοστά εν μέσω κορωνοϊού

Επιλόχεια κατάθλιψη: Τριπλασιάστηκαν τα ποσοστά εν μέσω κορωνοϊού

Τα περιστατικά επιλόχειας κατάθλιψης έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η επιλόχεια κατάθλιψη εμφανίζεται σταδιακά λίγο μετά τον τοκετό, μπορεί όμως να συμβεί και ξαφνικά, οποιαδήποτε στιγμή στον πρώτο χρόνο μετά τη γέννα. Το ποσοστό των γυναικών που βιώνουν κατάθλιψη λοχείας είναι περίπου 15%, αριθμός που τριπλασιάστηκε τους τελευταίους μήνες εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Alberta στον Καναδά και έδειξε ότι το ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη έφτασε το 41% τους τελευταίους μήνες, σε σχέση με το 15% που ήταν προ κορονοϊού. Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι ο αριθμός των γυναικών που έχουν έντονα συμπτώματα άγχους, αυξήθηκε κατά 43%.

Σύμφωνα με το independant.co.uk, στην έρευνα συμμετείχαν 900 γυναίκες, από τις οποίες οι 520 ήταν εγκυμονούσες και οι 380 είχαν γεννήσει τους τελευταίους 12 μήνες. Οι ειδικοί τους έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματα και τα συμπτώματα που βίωναν πριν και μετά την πανδημία.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και όπως τονίζει και η dr Margie Davenport, η οποία συνυπογράφει την έρευνα, ο ιός έχει αρνητικές επιδράσεις σε πολλούς περισσότερους τομείς από όσους νομίζουμε.

«Η κοινωνική και η φυσική απομόνωση είναι αναγκαία για να μειώσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού, επηρεάζει όμως τη σωματική και ψυχική υγεία πολλών από εμάς» εξήγησε η ειδικός.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης;

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης διαφέρουν κυρίως ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκινούν, δηλαδή την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Αυτά είναι:

έντονη θλίψηαπελπισίαευσυγκινησίατύψειςδιαταραχές στον ύπνο (δυσκολία να κοιμηθεί ή τάση να κοιμάται πολλές ώρες)διαταραχές στις διατροφικές της συνήθειες (μειωμένη ή αυξημένη όρεξη αντίστοιχα)μειωμένη σεξουαλική επιθυμίααδυναμία να πάρει ευχαρίστηση από καταστάσεις που της έδιναν χαρά παλιότερααδυναμία να σχετιστεί με το μωρό και να το φροντίσεισκέψεις να κάνει κακό στον εαυτό της, το σύντροφο της ή ακόμα και στο μωρό.