Πόσο καλό κάνει τελικά στον οργανισμό μας η συνεχής πρόσληψη φυτικών ινών;

Πόσο καλό κάνει τελικά στον οργανισμό μας η συνεχής πρόσληψη φυτικών ινών;

Πόσες φυτικές ίνες χρειαζόμαστε πραγματικά κάθε μέρα;

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που βελτιώνει τη διατροφή μας κάθε μέρα, αυτό είναι οι φυτικές ίνες. Οι σύνθετοι αυτοί υδατάνθρακες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής γιατί, όχι μόνο βοηθούν στη ρύθμιση του εντέρου, αλλά έχουν κι άλλα συστηματικά οφέλη όπως τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, την υγεία της καρδιάς αλλά και τη διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

Δυστυχώς, όμως, καθημερινά υπάρχει υπερβολική πρόσληψη φυτικών ινών, γεγονός που μπορεί να δημιουργεί παρενέργειες όπως διάρροια, κράμπες στο στομάχι, δυσκοιλιότητα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι γιατροί υποστηρίζουν πως τα υψηλά επίπεδα ινών μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση ορισμένων ανόργανων συστατικών, όπως ο σίδηρος, και ορισμένα αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο.

Πόσες φυτικές ίνες χρειαζόμαστε πραγματικά κάθε μέρα;

Σύμφωνα με τον Andrew Reynolds, ερευνητή στο τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου του Otago, θα πρέπει να στοχεύουμε σε μια καθορισμένη ποσότητα ινών κάθε μέρα για να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπερβούμε το επιτρεπτό όριο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερα από 20 γραμμάρια ινών την ημέρα. Αλλά η μελέτη μάς δείχνει ότι πρέπει να παίρνουμε τουλάχιστον 25- 29 γραμμάρια την ημέρα από τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια και φρούτα», λέει ο Reynolds.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε λοιπόν είναι απλά να προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε λίγες ίνες σε κάθε γεύμα. Έτσι με τη διαδοχική πρόσληψη ινών, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορούμε να αποφύγουμε κάποιες από τις γαστρεντερικές δυσφορίες που μπορεί να παρουσιάσει η αλόγιστη πρόσληψη ινών.

Και μην ξεχάσεις να ενυδατώνεσαι! Πρέπει να βεβαιωθείς ότι πίνεις καθημερινά 2,5 λίτρα νερό για να βοηθάς κι εσύ με τη σειρά σου στη σωστή πέψη του οργανισμού σου.

Image: PEXELS.COM

Διαβάστε περισσότερα στο Plus.queen.gr