Εμβόλιο AstraZeneca: Αναποτελεσματικό στους άνω των 65 λένε οι Γερμανοί – Τι απαντά η εταιρεία

Εμβόλιο AstraZeneca: Αναποτελεσματικό στους άνω των 65 λένε οι Γερμανοί – Τι απαντά η εταιρεία

Ανησυχία προκαλεί η πληροφορία που μεταδίδουν γερμανικά μέσα για το εμβόλιο της AstraZeneca ότι είναι αναποτελεσματικό στους άνω των 65 ετών.

Την πληροφορία μετέδωσαν Handelsblatt και Bild υποστηρίζοντας στα δημοσιεύματά τους ότι το εμβόλιο κορονοϊού που ανέπτυξαν AstraZeneca και πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα 8% ή μικρότερη του 10% στα άτομα άνω των 65 ετών.

Από την πλευρά της η εταιρεία με ανακοίνωσή της διέψευσε τα δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με τις δύο γερμανικές εφημερίδες οι Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για χρήση από άτομα άνω των 65 ετών.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» όσον αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο κορονοϊού καθώς η AstraZeneca την Παρασκευή ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα μπορέσει να εκτελέσει τις συμφωνημένες παραγγελίες μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η AstraZeneca στην απάντησή της στις δύο γερμανικές εφημερίδες επικαλείται την απόφαση της βρετανικής επιτροπής για τον εμβολιασμό η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για εμβολιασμό και των άνω των 65.

Η εταιρεία υποστηρίζει, επίσης, ότι τεστ αίματος σε ηλικιωμένους που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές έδειξαν ισχυρή απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά τον εμβολιασμό.