Σ. Μαλάς στο Newsbomb: Που βρισκόταν τα τελευταία 5 χρόνια- «Δούλευα για να ζήσω την οικογένεια μου»

Σ. Μαλάς στο Newsbomb: Που βρισκόταν τα τελευταία 5 χρόνια- «Δούλευα για να ζήσω την οικογένεια μου»

Που βρισκόταν τα τελευταία 5 χρόνια; Ποια η διαφορά του το 2018 από των Προεδρικών του 2013 – Τι απαντά ο Σταύρος Μαλάς στα ερωτήματα του Newsbomb.com.cy

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μενελάου

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, μίλησε στο newsbomb και απάντησε στα ερωτήματα του δημοσιογράφου μας Μιχάλη Μενελάου, σχετικά με όσα απασχολούν τους ψηφοφόρους λίγο καιρό πριν τις Προεδρικές Εκλογές.

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αποχή από τις εκλογές. Αποχή η οποία είναι εμφανής, ως επί το πλείστο, στις νεαρότερες ομάδες του πληθυσμού. Ποια τα βήματά σας για να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών στη πολιτική και να τους ωθήσετε στις κάλπες;

Το πρώτο και κυριότερο είναι να είσαι ειλικρινής προς τους πολίτες που διεκδικείς τη ψήφο τους. Λέω μόνο την αλήθεια –τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνομαι- και δεν μοιράζω υποσχέσεις που γνωρίζω ότι δεν είναι υλοποιήσιμες. Για αυτό άλλωστε δεν με έχετε ακούσει να διαφημίζω προεκλογικές εξαγγελίες που δεν αντέχουν στη δοκιμασία της λογικής. Δεύτερο, καταθέτω καθαρότητα και εντιμότητα. Αν είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει είναι για εξαρτήσεις με μεγάλα συμφέροντα ή για σκιές στον επαγγελματικό και προσωπικό μου βίο. Ό,τι έγινα και ό,τι πέτυχα στη ζωή μου, το πέτυχα τίμια και με τον κόπο μου. Για αυτό, πιστεύω, ότι κατανοώ καλύτερα τους πολίτες εκείνους που νιώθουν ότι οι κόποι τους δεν ανταμείβονται επειδή στον τόπο μας βασιλεύει η αναξιοκρατία και η διαπλοκή. Τρίτο, ακούω. Ακούω τις προσωπικές ιστορίες και προβλήματα, τις ιδέες και τις εισηγήσεις, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ίδιων των πολιτών. Θεωρώ ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης που έχουμε παρουσιάσει διαφέρει, γιατί είναι ρεαλιστικό, προοδευτικό και προπαντός, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας μας.

 

«Η αντίληψη που λέει ότι για να είσαι ενεργός πολίτης πρέπει να είσαι μέσα σε κόμματα ή στα κανάλια ανήκει σε άλλη εποχή», αναφέρατε σε πρόσφατες δηλώσεις σας. Ποιες ήταν οι δράσεις σας και πού συμμετείχατε τα τελευταία 5 χρόνια ως ενεργός πολίτης κύριε Μαλά;

Όλα αυτά τα χρόνια επιδίωξα να παραμείνω ενεργός πολίτης, με τη συμμετοχή μου σε δεκάδες πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες σε όλη την Κύπρο αλλά και με τις δημόσιες παρεμβάσεις μου για τα θέματα της επικαιρότητας, του Κυπριακού, της οικονομίας και βέβαια για το μείζον ζήτημα της δημόσιας υγείας.

Εντούτοις, όπως έχω πει ξανά, όσοι δεν είμαστε και δεν θέλουμε να γίνουμε επαγγελματίες πολιτικοί, όσοι δεν έχουμε έτοιμες καριέρες, έπρεπε και πρέπει να εργαζόμαστε στο επάγγελμα και την επιστήμη μας για να ζήσουμε την οικογένεια μας. Αυτή την πενταετία λοιπόν, πρώτα και κύρια εργαζόμουν στο επάγγελμα και στην επιστήμη μου, στο Ινστιτούτο Γενετικής, και ζούσα –θα μπορούσα να πω- όπως κάθε άλλη μέση οικογένεια της Κύπρου. Για αυτό νιώθω ότι αντιλαμβάνομαι πολύ καλύτερα τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και στην πραγματική κοινωνία. Πιστεύω ότι αυτή η διαφορά μου από τους άλλους υποψήφιους που είναι όλοι επαγγελματίες πολιτικοί, δεν είναι μειονέκτημα αλλά πλεονέκτημα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τι εννοούν οι νέοι επιστήμονες που δεν βρίσκουν αξιοπρεπείς δουλειές στον τόπο μας. Οι επιχειρηματίες που ενώ δουλεύουν τίμια και σκληρά, η προσπάθεια τους προσκρούει στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και στη κρατική γραφειοκρατία. Οι νέοι που δυσκολεύονται να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας και σπιτιού. Του συνταξιούχου που ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία. Τα γνωρίζω και τα συμμερίζομαι γιατί κι εγώ ανήκω σε αυτή την πλευρά της κοινωνίας.

 

Έχετε αναφερθεί πάμπολλες φορές για τα «ψεγάδια» των συνυποψηφίων σας για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί οι πολίτες να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν τον Σταύρο Μαλά στις εκλογές του 2018;

Έχω την άποψη ότι είμαι ο υποψήφιος που επικεντρώνεται περισσότερο στις προτάσεις παρά στην κριτική. Ενίοτε μάλιστα αυτό θεωρείται ως αδυναμία ή μειονέκτημα. Κατά την άποψη μου, ωστόσο η επιμονή στην επιχειρηματολογία και στην παρουσίαση προτάσεων αποτελεί πλεονέκτημα. Πέρα από όσα έχω προαναφέρει, έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για μεγάλα ζητήματα της κυπριακής κοινωνίας που περιλαμβάνονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Καλώ και ζητώ από τους πολίτες να το διαβάσουν και να το κρίνουν.

Πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμίσω ότι το πρόγραμμα μας έχει ως στρατηγικό στόχο τον επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου. Με άλλα λόγια, πρέπει να πάψει η κυπριακή οικονομία να εξαρτάται από συγκυρίες, είτε αυτές είναι χρηματιστηριακές, είτε τραπεζικές, είτε από πωλήσεις ακινήτων και διαβατηρίων. Αυτά είναι καλά αλλά όχι αρκετά. Πρέπει επίσης να αναπτυχθεί πολύπλευρα και να μην βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ένα-δύο τομείς, οι οποίοι είναι ευάλωτοι σε εξωγενείς παράγοντες. Με άλλα λόγια, η οικονομία μας πρέπει να αποκτήσει ανθεκτικότητα, βάθος και διάρκεια. Να είναι μια οικονομία σύγχρονη, βιώσιμη και στέρεη.

Διαβάστε επίσης: «Αρνούμαστε να δουλεύουμε σαν σκυλιά...» - Το άρθρο Κύπριας φοιτήτριας που ζει στην Ελλάδα

Για αυτό, η δική μας κυβέρνηση θα έχει στόχο την ενίσχυση της κυπριακής μεταποιητικής βιομηχανίας, την αναζωογόνηση της αγροτικής παραγωγής, την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, τον εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών ώστε να είναι και δημόσιοι και παραγωγικοί πυλώνες ανάπτυξης, τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο στόχο που απαιτεί τη συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, ώστε να κάνουμε πραγματικότητα ένα νέο οικονομικό θαύμα για την Κύπρο του 21ου αιώνα. Παράλληλα, με εργαλείο ένα νέο προϋπολογισμό –αναπτυξιακό, νοικοκυρεμένα και κοινωνικό- η κυβέρνηση μας εγγυάται ότι μπορούμε να ξανακτίσουμε ένα σύγχρονο και προπαντός βιώσιμο κοινωνικό κράτος που να προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Να εξισορροπεί ανάμεσα στις δυνάμεις της αγοράς και τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα συμφέροντα των καταναλωτών. Κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί.

Παράλληλα, η δική μας διακυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεγάλες προοδευτικές τομές απαιτούνται για ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος: έμφυλη ισορροπία ανδρών και γυναικών στο υπουργικό και τα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, διεύρυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη δημόσια υπηρεσία, αξιοκρατική διαδικασία για τη στελέχωση των συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών με προσοντούχους επιστήμονες, πραγματικό διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, δραστική αύξηση των επενδύσεων για τον Πολιτισμό.

 

Ποια είναι τα νέα στοιχεία τα οποία διαφοροποιούν την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά στις Προεδρικές Εκλογές του 2018, από τις αντίστοιχες του 2013;

Στην Κύπρο του 2018 υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη μερίδα πολιτών που επιζητεί την πραγματική ανανέωση στον τόπο μας. Θέλει μια προοδευτική κυβέρνηση, που να απαρτίζεται από ανθρώπους –άνδρες και γυναίκες- ικανούς, έντιμους και αποφασισμένους να συγκρουστούν με συμφέροντα και όχι να υποκύπτουν σε αυτά ή να τα υπηρετούν. Να φέρει ένα νέο πνεύμα και ήθος στη διακυβέρνηση της χώρας, όπου η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η λογοδοσία θα διέπει τους πάντες και τα πάντα. Αυτοί οι πολίτες αναζητούν μια διαφορετική υποψηφιότητα, με ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και προοδευτικό πρόγραμμα. Αυτούς φιλοδοξούμε να εκφράσουμε και να δικαιώσουμε.

Παράλληλα όμως, σήμερα υπάρχει μια διαφορετική κοινωνική κατάσταση. Η παρατηρούμενη οικονομική ανάκαμψη αφορά μια μικρή μερίδα του πληθυσμού. Η μεγάλη μερίδα της κοινωνίας έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση. Οι ανισότητες διευρύνθηκαν. Οι εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα επιδεινώθηκαν δραματικά. Χρειάζεται λοιπόν μια κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό που θα δώσει κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις σε αυτές τις πληγές. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Παπαδόπουλος διαχρονικά ταυτίζονται με τις πολιτικές που υπηρετούν τους λίγους όχι τους πολλούς.

Τέλος, υπάρχει και πολιτικά ένα διαφορετικό κλίμα. Οι πολίτες σήμερα έχουν πλήρη γνώση τι πρεσβεύει ο καθένας μας. Ο κύριος Αναστασιάδης δοκιμάστηκε στο Κυπριακό και αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Οι δε δεσμεύσεις του προς τους πολίτες αποκαλύφθηκαν. Ο δε κύριος Νικόλας Παπαδόπουλος είναι επίσης δοκιμασμένος, γιατί αποτελεί συνέχεια του χθες με άλλο πρόσωπο. Οι πειραματισμοί που εισηγείται στο Κυπριακό έχουν ξαναδοκιμαστεί και έχουν αποτύχει. Επιπρόσθετα, ταυτίστηκε με την απερχόμενη κυβέρνηση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο, ότι αποτελούν τις όψεις του ίδιου νομίσματος.

Σήμερα λοιπόν, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή στον τόπο μας, η οποία θα σηματοδοτήσει μια πορεία εκσυγχρονισμού, προόδου και καθαρότητας σε όλα το φάσμα της δημόσιας ζωής της Κύπρου.

 

Ποια θα είναι η πρώτη δράση και μέτρα της Κυβέρνησης Σταύρου Μαλά, σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Αντιλαμβάνομαι ότι τα δύο μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο τομέας της απασχόλησης.

Σε σχέση με τα ΜΕΔ, πρέπει να υπογραμμίσω ότι εμείς προσεγγίζουμε το ζήτημα όχι μόνο ως τραπεζικό πρόβλημα αλλά και ως κοινωνικοοικονομικό. Η πρόταση μας είναι συγκεκριμένη, κοστολογημένη και εφαρμόσιμη. Προνοεί τη σύσταση Μετοχικής Οντότητας Διαχείρισης Τραπεζικού Ενεργητικού στην οποία θα συμμετέχουν οι τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αλλά και το Κράτος. Στη οντότητα αυτή θα μεταφέρουν οι τράπεζες τα ΜΕΔ πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης που δεν μπορούν να τύχουν βιώσιμης αναδιάρθρωσης. Η δομή της οντότητας αυτής, απαντά στο μεγάλο ερώτημα της κεφαλαιοποίησης, αφού οι τράπεζες θα λάβουν μετοχές έναντι των δανείων που θα μεταφέρουν ενώ το κράτος θα κληθεί να συμβάλει με ένα μικρό ποσό, χωρίς να μεταφέρεται έτσι το βάρος στους φορολογούμενους.

Παράλληλα, θα προωθήσουμε τη δίκαιη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με εισαγωγή κατώτατου μισθού και ελάχιστων όρων εργασίας για όλους όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε θεσμικά και νομοθετικά την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και τη δυνατότητα να επεκτείνεται η ισχύς του σε ολόκληρο κλάδο. Με αυτό τον τρόπο θα εγγυηθούμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μένει απροστάτευτος και έρμαιο αυθαιρεσιών και εκμετάλλευσης.

Τρίτο, η δική μας διακυβέρνηση θα προχωρήσει, από την πρώτη κιόλας μέρα, σε μια επαναστατική, θα τολμούσα να πω, στροφή στην Έρευνα και την Καινοτομία αυξάνοντας στα 100 εκατομμύρια ευρώ τις επενδύσεις στον τομέα αυτό. Πρόκειται για ένα τομέα που προωθεί τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, προσελκύει πίσω στην Κύπρο τους νέους επιστήμονες μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό και ταυτόχρονα, δημιουργεί νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Εκτιμώ ότι η λύση που προτείνουμε στα ΜΕΔ ανακουφίζει χιλιάδες συμπολίτες μας ενώ παράλληλα οι άλλες δύο δράσεις που προτείνουμε μπορούν να βελτιώσουν δραστικά και άμεσα την κατάσταση στην απασχόληση και τη αγορά εργασίας που είναι το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους νέους της Κύπρου.

 

Στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσετε ικανοποιητικό αριθμό ψήφων για να περάσετε στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, να με ρωτήσετε τότε. Αυτό όμως που εισπράττουμε από την καθημερινή μας επαφή -και αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις δημοσκοπήσεις- είναι σταθερά ανοδική πορεία της υποψηφιότητας μας, σε αντίθεση με τους άλλους υποψήφιους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους. Κάθε μέρα ανατρέπεται το σκηνικό και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να υπάρξει η πραγματική προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Άλλωστε είναι πέρα για πέρα εμφανές ότι οι πολίτες –ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση και αν συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες- αναζητούν την εναλλακτική επιλογή απέναντι στις διάφορες παραλλαγές του κλειστού, συντηρητικού και φθαρμένου πολιτικού-οικονομικού συστήματος που επικρατεί στην Κύπρο. Κάθε μέρα που περνά, οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς συσπειρώνονται, αλλά προπαντών συντάσσονται μαζί μας οι ανένταχτοι προοδευτικοί πολίτες.

 

Διαβάστε περισσότερα για τις Προεδρικές πατώντας εδώ!