ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Τα κόμματα που στήριξαν Παπαδόπουλο έκλεισαν την πόρτα σε Αναστασιάδη και Μαλά

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Τα κόμματα που στήριξαν Παπαδόπουλο έκλεισαν την πόρτα σε Αναστασιάδη και Μαλά

Τη στήριξη κανενός εκ των δύο διεκδικητών της προεδρίας της Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή, αποφάσισαν από κοινού τα κόμματα και οι ομάδες που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό κάνουν το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη μεταξύ τους συνεργασία.

Διαβάστε επίσης: Η μονομαχία Αναστασιάδη-Μαλά το '13 - «Θα πάρω τα παιδιά μας στο Ιράκ - Θα έχουμε νέο Μαρί» (VIDEO)

Στη σημερινή σύσκεψη στο επιτελείο Παπαδόπουλου, τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν όπως παραπέμψουν την κοινή τους απόφαση στα συλλογικά τους όργανα προς επικύρωση.

«Θεωρούμε όλοι ότι ωρίμασε ο χρόνος για τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου που να βασίζεται πάνω σε πολιτικές συγκλίσεις», ανέφερε στις δηλώσεις της μετά το πέρας της σύσκεψης η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου.

«Ο στόχος μας μακροπρόθεσμα και με σωστούς βηματισμούς είναι να δυναμώσουμε τον τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή και στο πολιτικό σκηνικό του τόπου», πρόσθεσε.

Όπως είπε, το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ θα συγκληθεί εκ νέου και ακολούθως θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή «όπου θα καταλήξουμε στις τελικές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων».

Διαβάστε επίσης: Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ κατά Χριστόφια: «Διχαστικές οι δηλώσεις του τέως ΠτΔ για τις εκλογές»

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Βασιλειάδου είπε ότι στο πρώτο ΠΓ ακούγοντας όλα τα μέλη, έχουμε καταλήξει ότι οι θέσεις των δύο υποψηφίων, κυρίως στο Κυπριακό, δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις της ΕΔΕΚ.

Ο στόχος μας, πρόσθεσε, είναι την επόμενη Κυριακή να προχωρήσουμε στην ίδια κατεύθυνση, η οποία διαφαίνεται, δηλαδή ούτε ο ένας ο άλλος.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Βασιλειάδου είπε πως είναι πολύ πρόωρο να γίνει λόγος για ενιαίο κόμμα.

Διαβάστε επίσης: Αιχμηρή ανακοίνωση Καρογιάν: «Η ηγεσία του ΔΗΚΟ αναζητά τους αποδιοπομπαίους τράγους… Δικαίωμά τους»

«Εμείς προσπαθήσαμε πολλές φορές να δημιουργήσουμε αυτό τον τρίτο πόλο και έχουν γίνει πολλά λάθη σε αυτήν πορεία την οποία πληρώσαμε, πολιτικά. Γι’ αυτό αυτή τη φορά, να,ι ο στόχος είναι εκεί, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα στέρεο έδαφος, ούτως ώστε πραγματικά να λειτουργήσει ο τρίτος πόλος», κατέληξε.

Στις δικές της δηλώσεις, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους είπε πως τα συνεργαζόμενα κόμματα και κινήσεις θα κρατήσουμε κοινή γραμμή όσον αφορά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με απόλυτο σεβασμό στις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά μας και τους εκατόν τόσες χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν.

«Η απόφαση», είπε, «είναι ότι δεν στηρίζουμε ούτε τον Νίκο Αναστασιάδη, ούτε τον Σταύρο Μαλά, κανένα από τους δύο υποψηφίους».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η απόφαση αυτή σημαίνει προτροπή για αποχή, λευκό ή και άκυρη ψήφο, η κ. Θεοχάρους είπε πως δεν είμαστε δικτατορία να αποφασίζουμε και να διατάζουμε. «Εμείς λέμε αυτή είναι η θέση των ηγεσιών των κομμάτων, των συλλογικών οργάνων των κομμάτων και απ’ εκεί και πέρα ο πολίτης είναι ελεύθερος να πράξει ό,τι θέλει», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε ακόμη πως «έχουμε αποφασίσει τη συνέχιση της συνεργασίας σε ένα πολύ θεσμοθετημένο επίπεδο», ενώ ερωτηθείσα σχετικά, είπε πως η συνεργασία θα επεκταθεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως οι Οικολόγοι θα πάρουν τη δική τους απόφαση κατά την παγκύπρια συνδιάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, αφού ληφθούν υπόψη οι συναντήσεις με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας, αλλά και η εσωτερική δημοσκόπηση που διεξάγεται μεταξύ των μελών του Κινήματος.

«Ο άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που θα ληφθεί υπόψη για την τελική απόφαση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι η σημερινή κατάληξη της συνεδρίασης αυτής η οποία κατάληξη, εγώ θεωρώ είναι πολύ εποικοδομητική σε σχέση μάλιστα και με την εμπειρία που είχαμε το 2008», πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε ως πάρα πολύ σημαντικό το «ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο συναλλαγής, κανένα αλισβερίσι, καμία συνεννόηση με τους νικητές στη βάση ανταλλαγμάτων, θώκων και υπουργείων όπως έγινε το 2008».

«Και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό διότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το κτίσιμο μιας ενότητας αυτού του χώρου για την πάρα πέρα συνεργασία που μπορεί να προσφέρει σε αυτό το λαό και να εκφράσει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Τέλος, εκ μέρους της ανεξάρτητης πλατφόρμας, ο Παύλος Μυλωνάς εκ μέρους της πλατφόρμας, είπε πως «είναι πολύ σημαντικό για μας ότι παραμένουμε ενωμένοι».

«Συνεχίζουμε τη συνεργασία γιατί αναμένουμε εξελίξεις κυρίως στο Κυπριακό, αλλά και στα κοινωνικοοικονομικά θέματα ο λαός θα χρειαστεί τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων που συνασπιστήκαμε γύρω από το Νικόλα Παπαδόπουλο. Συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο, ενωμένοι για καλό της δικής μας πατρίδας, όπως εμείς το προτείναμε», κατέληξε.

Στο μεταξύ σε συνάντηση που είχε πριν από λίγο με τον Νίκο Αναστασιάδη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος έκλεισε την πόρτα στον ΠτΔ αναφέροντας «Ήταν μια συνάντηση ειλικρινής, καταλήξαμε ότι διαφωνούμε»

Καταλήξαμε ότι διαφωνούμε, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποψήφιο για επανεκλογή Νίκο Αναστασιάδη, και διερωτήθηκε προς τι αυτές οι συναντήσεις με τους υποψηφίους από τη στιγμή που δεν διαφοροποιούν τις θέσεις τους, ενώ είπε ότι αυτό που εκτιμά είναι ότι ήταν μια συνάντηση ειλικρινής.

«Καταλήξαμε ότι διαφωνούμε, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιθώριο να υπάρξουν οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις στις θέσεις του Προέδρου κυρίως στα θέματα του Κυπριακού κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Μαλά», δήλωσε, εξηγώντας πως ως εκ τούτου τίθεται το ερώτημα προς τι αυτές οι συναντήσεις από τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια αμοιβαία ενδεχομένως διερεύνηση συνεργασίας κάνοντας και αυτοί τις δικές τους υποχωρήσεις.

Πρόσθεσε πως ανεξάρτητα από το γεγονός ότι και η ΕΔΕΚ συγκαταλέγεται μεταξύ των ηττημένων του πρώτου γύρου και ανεξάρτητα επίσης από το ποσοστό που εκπροσωπεί το κάθε κόμμα, υπάρχει μια πολιτική αξιοπρέπεια και συμπλήρωσε ότι «εδώ διερευνούμε την δυνατότητα συνεργασίας με αμοιβαιότητα, με ισοτιμία και όχι ισότητα, δεν διερευνούμε τη δυνατότητα υποταγής μας», εξηγώντας πως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο ίδιος θεωρεί πως παρόλο που αυτές οι συναντήσεις είχαν το θετικό στοιχείο ότι ξεκαθαρίζουν το τοπίο, εντούτοις δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τον στόχο για τον οποίο συγκλήθηκαν που ήταν η διερεύνηση μιας ειλικρινούς και πραγματικής συνεργασίας.

Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόταση από την πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη για συμμετοχή στην Κυβέρνηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχει ξεκαθαριστεί ότι ακόμα και στην περίπτωση που θα υπήρχε αυτή η μορφή συνεργασίας με διαφοροποίηση θέσεων, δεν ενδιαφέρεται για εμπλοκή στην Κυβέρνηση και συμμετοχή είτε με υπουργικούς θώκους είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και ότι το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας πολιτικής, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και κυρίως να διασφαλίζει τη συνέχιση και ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

Κληθείς να διευκρινίσει την αναφορά του σε «υποταγή» ο κ. Σιζόπουλος εξήγησε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόθεση διαφοροποίησης των θέσεων των δύο υποψηφίων το μόνο σημείο που απομένει ως στοιχείο συνεργασίας είναι η αποδοχή των θέσεων τους, που σημαίνει «εγκατάλειψη των δικών μας θέσεων... και ενδεχομένως ο πολίτης θα θεωρήσει ότι αυτό γίνεται με κύριο στόχο προσωπικά, κομματικά συμφέροντα και ενδεχομένως συμμετοχή στη νομή της εξουσίας», προσθέτοντας ότι για την ΕΔΕΚ το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας πατριωτικής γραμμής στο Κυπριακό, διότι στα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ως ΕΔΕΚ επέδειξαν εντός της Βουλής το πολιτικό τους ήθος και αξιοπιστία και εκεί και όπου ένα νομοσχέδιο ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση το καταθέτει, εκτιμούν ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το λαό το στηρίζουν με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και χωρίς αντάλλαγμα.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η εισήγηση του προς το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο ίδιος θα ενημερώσει το Πολιτικό Γραφείο για τις συναντήσεις με τους δύο υποψηφίους με κάθε λεπτομέρεια και το Πολιτικό Γραφείο θα πάρει τη δική του απόφαση είτε με πλειοψηφία είτε ομόφωνα και αυτή η πρόταση θα παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή για την τελική απόφαση του κόμματος, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος απλώς ενημερώνει, ακούει τις απόψεις των μελών γιατί "εμένα με ενδιαφέρει ακριβώς να έχω ως Πρόεδρος του κόμματος τον πραγματικό παλμό των μελών των συλλογικών οργάνων για να ξέρω ακριβώς πως αυτό θα το διαχειριστώ. Αυτό θα πράξω και τώρα».

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική πατώντας εδώ!