Ανάλυση για την επανεκλογή Αναστασιάδη φιλοξενεί το σημερινό Politico

Ανάλυση για την επανεκλογή Αναστασιάδη φιλοξενεί το σημερινό Politico

"Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επικράτησε επί του αριστερού του αντιπάλου και εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία στις εκλογές της Κυριακής", καταγράφει η σημερινή έκδοση του Politico στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά σύμφωνα με το Politico το οποίο επικαλείται την Cyprus Mail, "o Αναστασιάδης, από το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό, κέρδισε 56% των ψήφων, άνετα μπροστά από τον Σταύρο Μάλα, από το ΑΚΕΛ". "Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγχαίρει τον Αναστασιάδη την Κυριακή και επεσήμανε το έργο για την οικονομική ανάκαμψη και την επανένωση των ελληνικών και τουρκικών πλευρών της Κύπρου", γράφει.

"Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να επιδιώκετε, τόσο επιδέξια όσο και κατά την πρώτη σας θητεία, τις πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης", δήλωσε. "Θα ήθελα επίσης να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι έτοιμος να βοηθήσω στις προσπάθειες να τερματιστεί η διαίρεση του νησιού και να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου".

"Κατά την επιλογή του Αναστασιάδη, οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν έναν ηγέτη που καθοδήγησε τη χώρα τους μέσω οικονομικής κρίσης και επώδυνης ανάκαμψης, και έναν `αμφισβητία` που αγωνίστηκε για την υπόσχεση να ολοκληρώσει γρήγορα τη συμφωνία επανένωσης της Κύπρου".

"Τόσο ο Αναστασιάδης όσο και ο Μάλας υποσχέθηκαν να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά του νησιού μετά τις εκλογές, με στόχο να τερματίσουν περισσότερα από 40 χρόνια διαίρεσης", αναφέρει.

"Ωστόσο, οι επικριτές κατηγορούν τον Αναστασιάδη ότι αποχώρησε από μια πιθανή συμφωνία στην τελική φάση έντονων διαπραγματεύσεων εξαιτίας της ανησυχίας ότι θα χάσει συντηρητικούς ψηφοφόρους στις φετινές εκλογές. Η ομάδα του, ωστόσο, έδειξε με το χέρι στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν ήταν πρόθυμη να αποσύρει γρήγορα τα στρατεύματα και να παραιτηθεί από την επιρροή στην διεθνώς μη αναγνωρισμένη τουρκοκυπριακή περιοχή", αναφέρει το Politico.

"Ο Μαλάς παρουσίασε τον εαυτό του ως ακόμη πιο έντονα υπέρ της επανένωσης από τον Αναστασιάδη και κατάφερε να κερδίσει τον τρίτο διεκδικητή στον πρώτο γύρο της περασμένης εβδομάδας - τον λαϊκιστή πολιτικό Νικόλαο Παπαδόπουλο, που πήρε μια πολύ πιο σκληρή γραμμή για την ειρηνευτική συμφωνία", καταγράφει. "Αλλά το παρελθόν του Μαλά για την οικονομία ήταν πιο αδύναμο, καθώς το Προοδευτικό Κόμμα κατηγορείται ότι οδήγησε την Κύπρο στην κρίση ενώ βρισκόταν στην κυβέρνηση. Η προσέλευση ψηφοφόρων την Κυριακή ήταν πολύ χαμηλότερη από ό,τι στις προεδρικές εκλογές του 2013, στο 73%, σύμφωνα με την κυβέρνηση", καταλήγει ο Polico.