Εξηγήσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την δεξίωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ

Εξηγήσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την δεξίωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ

Εξηγήσεις για την ένστολη παρουσία της ηγεσίας του κατοχικού στρατού σε δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, δίδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως για αρκετό καιρό η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο φιλοξενεί ετήσια δεξίωση για τις επαφές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

«Αυτό περιλαμβάνει Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατά κανόνα συμμετέχουν με πολιτική περιβολή. Φέτος μερικοί Τούρκοι αξιωματικοί επέλεξαν να συμμετάσχουν στην δεξίωση με στολή. Η ενδυμασία αυτών των αξιωματικών δεν αντανακλά κάποια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κύπρου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία διευθέτησης, που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως οι ΗΠΑ μιλούν στο πλαίσιο ενός ευρέος φάσματος επαφών, σε όλη την Κύπρο, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν το στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επεσήμανε πως ένα θέμα συζήτησης με τον τουρκικό στρατό είναι η αναζήτηση των λειψάνων των αγνοουμένων, τόσο Κυπρίων όσο και Αμερικανών, που εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή ανθρωπιστική ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα παρέχει πρόσβαση σε τουλάχιστον 30 πιθανούς χώρους ταφής σε στρατιωτικές περιοχές, κάτι που θα επιταχύνει σημαντικά το έργο της δικοινοτικής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, όπως ανέφερε.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι δηλώσεις που αποδόθηκαν στην Πρέσβειρα των ΗΠΑ Kathleen Doherty στην ετήσια δεξίωση της Πρεσβείας στις 5 Νοεμβρίου είναι ανακριβείς.

«Ούτε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, ούτε οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός διπλωμάτης που ήταν παρών προέβησαν σε κάποια δήλωση σχετική με τον τουρκικό στρατό. Οι δηλώσεις της πρέσβειρας κ. Doherty στη δεξίωση έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος της Βουλής: «Δεν ικανοποιούν οι εξηγήσεις ΗΠΑ για τη δεξίωση»