Προβληματισμός στο ΑΚΕΛ για το μέλλον της ΑΗΚ

Προβληματισμός στο ΑΚΕΛ για το μέλλον της ΑΗΚ

Με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, τοποθετείται επίσημα για το μέλλον της ΑΗΚ, εκφράζοντας την ανησυχία του.

Η επίσημη ανακοίνωση:

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για το μέλλον της ΑΗΚ, μας δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό για το μέλλον της αγοράς ηλεκτρισμού στον τόπο μας.
Για εμάς η ΑΗΚ δεν είναι απλά μια επιχείρηση η οποία παράγει κέρδη πουλώντας ένα οποιοδήποτε προϊόν. Η ΑΗΚ προμηθεύει ολόκληρο τον τόπο και την οικονομία με ένα βασικό κοινωνικό αγαθό.

Αυτό η κυβέρνηση δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται. Με τις ενέργειες της αντί να βοηθά την ΑΗΚ να υλοποιήσει όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί, να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκρίνεται με περισσότερη επάρκεια στο ρόλο της, αντίθετά την οδηγεί σε απαξίωση και σε μαρασμό.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέρος των εργασιών της AHK. Και είναι τόσο πεισματικά προσκολλημένη σε αυτή της την απόφαση που δεν ενδιαφέρεται καθόλου, για τις συνέπειες που θα υπάρξουν από την προώθηση μιας τέτοιας ενέργειας.

Δεν μένουν όμως μέχρι εδώ. Αφού δεν καταφέρνουν να τεκμηριώσουν την πρόθεση τους για ξεπούλημα της ΑΗΚ, προσπαθούν με μια κακογραμμένη, πρόχειρη και προκατασκευασμένη μελέτη, να ξεγελάσουν την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την πιο πάνω μελέτη είναι πολλά:

Γιατί τελικά έγινε η μελέτη και ποιος ο στόχος της;Με ποια διαδικασία επιλέγηκε η εταιρεία η οποία ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης και πόσα θα κοστίσει τελικά αυτή η μελέτη;

Τελικά ποιο είναι το συμπέρασμα της μελέτης όσον αφορά το κόστος που θα καλείτε να πληρώνει ο καταναλωτής σε κάθε περίπτωση;
Πως είναι δυνατό η εταιρεία η οποία ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης να μην έχει λάβει υπόψιν τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας και το γεγονός ότι η Κύπρος παραμένει ένα πολύ μικρό απομονωμένο Ηλεκτρικό σύστημα;

Γιατί η κυβέρνηση δεν περίμενε να ολοκληρωθούν πρώτα ανοικτά ζητήματα όπως το μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα ζητήματα των νέων τεχνολογιών, τα ζητήματά της ενδιάμεσης λύσης, η διείσδυσή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού και στην συνέχεια να ζητήσει μελέτη για το μέλλον της ΑΗΚ; Οι μελέτες για να είναι τεκμηριωμένες και σωστές πρέπει να στηρίζονται σε σωστά δεδομένα. Πως είναι δυνατό η μελέτη αυτή να έχει προβεί σε ορθά συμπεράσματα αφού τα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρισμού δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει;

Είναι μήπως τυχαίο το γεγονός ότι η μελέτη που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα με αυτά που επιθυμούσε το Υπουργείο Ενέργειας και τα οποία εξέφρασε και δημόσια;

Τα πιο πάνω αποτελούν ερωτήματα που ενόσω η κυβέρνηση δεν τα απαντά εντείνει την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια κατά παραγγελία μελέτη με στόχο να δικαιολογήσει την επιλογή της για ξεπούλημά της ΑΗΚ.

Επιλογή η οποία θα οδηγήσει στον παροπλισμό της ΑΗΚ και σε κατακόρυφη άνοδο του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, απλά και μόνο για να θησαυρίσουν κάποια ιδιωτικά κεφάλαια σε βάρος του λαού μας.

Όσον αφορά την τρύπα στο ταμείο συντάξεων της ΑΗΚ, υπενθυμίζουμε ότι πριν κάποια χρόνια το Δ.Σ. του οργανισμού ζήτησε από τον τότε Γενικό Διευθυντή κ Εργατούδη να κάνει σχετική έρευνα. Ως ΑΚΕΛ απαιτούμε το πόρισμα αυτής της έρευνας να επανέλθει στο προσκήνιο και να κατατεθεί από την Κυβέρνηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων με στόχο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο».