Επίσκεψη Βούτση: Κυπριακό, ευρωπαϊκή οικονομία και τρομοκρατία τα καυτά θέματα

Επίσκεψη Βούτση: Κυπριακό, ευρωπαϊκή οικονομία και τρομοκρατία τα καυτά θέματα

 Ομήρου: «Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εθνικά θέματα».

Για την αστάθεια στην περιοχή, τις οικονομικές προκλήσεις και το Κυπριακό συζήτησαν ο πρόεδρος Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Βούτσης, μετά από την τελετή βράβευσης του δεύτερου με το μετάλλιο της Βουλής. Οι δύο συμφώνησαν ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων με τον κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι ενώπιον των δύο χωρών υπάρχουν τρεις διαφορετικές προκλήσεις. Εστίασε σε όσα αφορούν το Κυπριακό, την πορεία της ΕΕ και την επίλυση των θεμάτων της οικονομικής κρίσης καθώς και τη διέξοδο «από τη βαρβαρότητα, την τρομοκρατία αλλά και τις πολεμικές επιχειρήσεις που ανατροφοδοτούν αυτή την εξέλιξη».

«Είναι τρεις προκλήσεις που συμποσούνται σε μια μεγάλη πρόκληση, στην κοινή προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαδραματίσουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για να απαντηθούν αυτές οι προκλήσεις, για να υπερβούμε την κρίση και να υπάρξουν πραγματικά λύσεις μακροπρόθεσμες για τα εθνικά συμφέροντα», υπογράμμισε.

Στις δηλώσεις του, ο κος Ομήρου είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Ελλήνων διαχρονικά είναι άριστες, αδελφικές, παραγωγικές, δημιουργικές και σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εθνικά θέματα «βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος».

«Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η απειλή της τρομοκρατίας με όλα τα δυνατά μέσα αλλά και να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια του εφιάλτη της τρομοκρατίας έτσι που να αποκατασταθούν συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή, μακριά από λογικές επεμβάσεων που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση», συμπλήρωσε ο κος Ομήρου.

Στη συνάντηση, συζήτησαν και για την οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι δύο χώρες και σύμφωνα με τον κ. Ομήρου συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. «Χρειάζεται μια νέα πορεία, προς την κατεύθυνση των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας που θα οδηγούν οι πολιτικές αυτές στην εξυπηρέτηση των αρχών επί των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής».

Εξέφρασε τη θέση ότι «οι δύο λαοί και χώρες μας είμαστε για τα δύσκολα και θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα επανέλθουμε σε συνθήκες ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας για όλους και αυτή είναι μια ανάγκη που προκύπτει και για τη διαμόρφωση συνθηκών αποτελεσματικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων γιατί η οικονομική ισχύς είναι μια εκ των κορυφαίων παραμέτρων μιας σωστής εθνικής στρατηγικής».

Σε σχέση με το κυπριακό ο κος Ομήρου ανέφερε: «Είναι απόλυτα ταυτισμένη η θέση μας ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και η λύση θα επέλθει με τον τερματισμό της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο, με την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 και με μια λύση που δεν θα καταργεί αλλά θα μετεξελίσσει την ΚΔ με πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και του κοινοτικού κεκτημένου που θα πρέπει να εφαρμοστεί όπως άλλωστε προβλέπει η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις».

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στη διαδικασία θα υπάρξει αλλαγή στην τουρκική πολιτική γιατί είναι η Τουρκία που πρέπει να αποφασίσει και για την αποχώρηση των στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των εγγυήσεων του 1960 που υπήρξε πηγή κακοδαιμονίας», είπε ο κος Ομήρου.

Ερωτηθείς κατά πόσον διαβλέπει ότι πιθανόν να τεθούν ενώπιον των νομοθετικών σωμάτων λόγω της τρομοκρατίας σχέδια που να περιορίζουν τις ανθρώπινες ελευθερίες, ο κ. Βούτσης είπε: «Δεν το διαβλέπω, δεν το θέλω, δεν θέλω να το σκέφτομαι». «Σε τέτοιες περιπτώσεις», πρόσθεσε, «βρίσκουν ευκαιρία όλες οι απόψεις και οι φιλειρηνικές, αλλά και αυτές που λειτουργούν προσχηματικά και οδηγούν σε περιστολή δικαιωμάτων να εξελίσσονται».

«Ελπίζω ότι σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, να υπάρξει και μια αποφασιστική αντιμετώπιση, κυρίως όμως μια αλλαγή πλεύσης σε σχέση με παρεμβάσεις στις εστίες έντασης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βούτσης ότι ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση και στο πρόβλημα της μαζικής ροής προσφύγων και υπέδειξε ότι «διαλύονται τέσσερις χώρες στην περιοχή, η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη και η Υεμένη και προχωράμε. Αυτά πρέπει να τελειώσουν αλλιώς το να μαζεύεις τις συνέπειες, δίδοντας έξι δις ευρώ στην Τουρκία, λέγοντας στην Ελλάδα να κάνει hotspots, λέγοντας στους άλλους να μην σηκώνουν τείχη, κτλ δεν οδηγεί πουθενά, πόσο μάλλον περιστέλλοντας τις ελευθερίες».