Επίσκεψη Τσαβούσογλου: «Λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές»

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: «Λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές»

Τη συνάντησή του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι, όπου θα βρίσκεται μεταξύ 3-4 Δεκεμβρίου για την Σύνοδο του ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ από τα κατεχόμενα όπου πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη σήμερα.

Aνακοινώθηκε επίσης ότι στα κατεχόμενα θα έρθει την 1η Δεκεμβρίου και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι εδώ και 14 χρόνια ως κυβερνών κόμμα το ΑΚΡ αλλά και η Τουρκική Δημοκρατία υποστήριξε πάντοτε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο και από δω και πέρα η Τουρκία θα είναι ο πιο μεγάλος υποστηρικτής της διαδικασίας.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις λέγοντας πως το επίπεδο που βρίσκονται τους δίδει ελπίδες. «Εμείς πλέον επιθυμούμε την επίτευξη μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε να γίνει άμεσα ένα δημοψήφισμα. Γιατί δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί. Ως Τουρκία θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι εάν υπάρχει σήμερα στην Κύπρο ειρήνη και γαλήνη «μπορώ να πω ότι αυτό συνέβη χάρη στις εγγυήσεις της Τουρκίας. Τώρα κοιτάμε μπροστά. Πώς θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην διαδικασία από δω και πέρα. Κυρίως θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των πλευρών όλα τα θέματα, μετά αυτά τα θέματα να έρθουν σε μια συζήτηση, όπου θα συμμετάσχουν οι δύο πλευρές και οι εγγυήτριες χώρες. Το να θέτεις αυτά τα θέματα στην ατζέντα από τώρα, να οδηγείς τα πράγματα αλλού, δεν είναι σωστό».

Αντί η γειτονική και φιλική χώρα Ελλάδα, συνέχισε, να φέρνει το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη, θα προτιμούσα να συμβάλει ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είπε. “Αυτό το είπα δεκάδες φορές και στον φίλο μου τον κ. Κοτζιά. Το μετέφερε και ο Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου στον κ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Θεωρούμε ότι εάν δώσει τη μισή τουλάχιστον συμβολή που δίδει η Τουρκία, η διαδικασία εδώ θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο. Φέρνοντας στην ημερήσια διάταξη τα θέματα που θα έρθουν στην ατζέντα αργότερα δεν πρέπει να διαλύσουμε τη διαδικασία”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το τί εννοεί λέγοντας πως είναι η τελευταία ευκαιρία στο Κυπριακό, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο διαρκούν εδώ και πολύ καιρό, από το 1960. Δυστυχώς, συνέχισε, το σχέδιο Ανάν δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτό από την ε/κ πλευρά. “Εμείς πλέον θέλουμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο. Γι' αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια τελευταία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Επιθυμίας μας αυτή η ευκαιρία να αξιολογηθεί. Δεν είναι μόνο εμείς, και τα ΗΕ σκέφτονται ότι αυτή είναι μια τελευταία ευκαιρία”.

Ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της ε/κ πλευράς, λέγοντας ότι είναι η πιο εποικοδομητική προσέγγιση που είδαν εδώ και καιρό. Ιδιαίτερα, είπε, εκτιμά τη στάση του Ε/κ ηγέτη και φίλου του – όπως τον χαρακτήρισε – κ. Αναστασιάδη. Ικανοποίηση εξέφρασε και για τη στήριξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ και φίλου του – όπως είπε – κ. Κυπριανού. “Θα τον καλέσω στην Τουρκία όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε”.

Πρέπει να καταλήξουμε σε αυτό, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εννοώντας το Κυπριακό λέγοντας πως τα βήματα και οι προσεγγίσεις μέχρι τώρα είναι θετικές αλλά πρέπει να έχουμε και ένα αποτέλεσμα. Αυτό επιθυμούμε, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι επιθυμούν μια λύση διζωνική, δικοινοτική που θα βασίζεται στην στην πολιτική ισότητα και θα συμβεί το νωρίτερο και είναι πολύ σημαντική η συμβολή της Άγκυρας σε αυτό. «Βλέπουμε ότι αυτή η στήριξη θα συνεχισθεί αυξανόμενη», πρόσθεσε.

Ο Τ/κ ηγέτης επεσήμανε το χρονικό σημείο της επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου, μετά τις έξι συναντήσεις των δύο ηγετών το Νοέμβριο και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη επιθυμία και προσδοκία είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα με μια συμφωνία που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και να εγκριθεί με άνεση στα δημοψηφίσματα.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η καλυτέρευση των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας θα συμβάλει περισσότερο σε αυτό, κάνοντας μνεία στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Περιμένουμε, είπε, την ίδια στήριξη που προσφέρει στη διαδικασία η Τουρκία και από την Ελλάδα.

Ευχαρίστησε τέλος την Τουρκία για τη στήριξή της τόσο στην ανάπτυξη του ψευδοκράτους όσο και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Στα κατεχόμενα για συναντήσεις ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Στα κατεχόμενα για συναντήσεις ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ

Κρίση με Ρωσία

Κληθείς να πει τι μπορεί να γίνει για να ελεγχθεί η κρίση που ξέσπασε με τη Ρωσία και εάν αυτή θα επηρεάσει το Κυπριακό ή τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι πάνω από όλα η Άγκυρα επιθυμεί όπως οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο μη επηρεαστούν από άλλες εξελίξεις και δεν πρέπει να επηρεαστούν.

“Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε”. Δεν θέλουν, πρόσθεσε, να κλιμακωθεί η ένταση με τη Ρωσία και μέχρι σήμερα δεν έβλεπαν τη χώρα αυτή ως την κάθε γείτονα χώρα, αλλά έχουν ιδιαίτερες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Γι' αυτό το λόγο, είπε, και παρά τις ευαισθησίες τους στο θέμα της Κριμαίας δεν συμμετείχαν στα εμπάργκο που εφάρμοσε η ΕΕ και η Δύση εναντίον της Ρωσίας. Από τότε που η Ρωσία, ανέφερε, άρχισε τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία έγιναν παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου.

“Στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων και του εναέριου χώρου μας οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι”. Όπως συμβαίνει στον κόσμο, συνέχισε, μετά τις τρεις τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τους το ανέφεραν “στους φίλους, τους ομολόγους μας. Στο τηλέφωνο ο κ. Πρόεδρος το μετέφερε και στον Πούτιν και πριν από μένα οι ΥΠΕΞ, ο κ. Σινιρλίογλου το ανέφερε στον κ. Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη. Τελευταία στη Σύνοδο των G20 ο Πρόεδρος το ανέφερε στη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν”.

Επανέλαβε ότι στις 24 Νοεμβρίου το ρωσικό αεροσκάφος προειδοποιήθηκε 10 φορές σε πέντε λεπτά αφού διαπιστώθηκε ότι προχωρούσε προς τα σύνορα της Τουρκίας και μίλησε για τύπο αεροσκάφους που δεν ήταν ξεκάθαρο ποιας εθνικότητας ήταν, καθώς ίδιου τύπου αεροπλάνα έχει και το καθεστώς, όπως είπε, προφανώς εννοώντας τις δυνάμεις του Σύρου Προέδρου, Άσαντ. Γι' αυτό, ανέφερε, τα τουρκικά αεροσκάφη είδαν ως κίνδυνο τα αεροπλάνα που παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και τα προσέγγιζαν.Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, χτύπησαν ένα αεροπλάνο που δεν άλλαξε κατεύθυνση και παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο. Εμείς δεν θέλουμε αυτό το λυπηρό γεγονός να χαλάσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Χθες συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με τον κ. Λαβρόφ. Του είπαμε ότι θέλουμε να μοιραστούμε μαζί τους με λεπτομέρεια όλες τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας”.

Έτσι, είπε, οι Τούρκοι στρατιωτικοί έδωσαν τις πληροφορίες που έχουν στους Ρώσους στρατιωτικούς καλώντας σε εκεχειρία, επισημαίνοντας ότι “επιθυμούμε να κρατήσουμε ανοικτά και τα διπλωματικά και τα στρατιωτικά κανάλια”. Μίλησε για πιο εποικοδομητικές δηλώσεις που έγιναν σήμερα από τη Ρωσία και αυτή η στάση θα πρέπει να συνεχιστεί. Οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας πέρασαν στο παρελθόν από πολλές εξετάσεις, είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά από αυτό το γεγονός που λύπησε όλους θα κερδίσει η διπλωματία και οι σχέσεις των δύο χωρών θα βρουν το δρόμο τους.

Στο Βελιγράδι, είπε, θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΑΣΕ και την ευκαιρία συνάντησης θα έχουν οι Ερντογάν και Πούτιν. Το σημαντικό, ανέφερε, είναι να επικρατήσει η λογική και να μην κλιμακωθεί η κατάσταση. Ακριβώς το αντίθετο, συμπλήρωσε, οι σχέσεις πρέπει να μπουν και πάλι στις ράγες.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Πούτιν ότι περιμένει συγνώμη από την Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “δεν χρειάζεται να πούμε συγνώμη σε μια κατάσταση που έχουμε δίκαιο. Αλλά τη λύπη μας την εκφράσαμε χθες στο τηλέφωνο. Και σήμερα όλοι εκφράσαμε μερικές φορές τη λύπη μας. Αλλά οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι και παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος μας. Όπως είπα και στον κ. Λαβρόφ χτες, καμία χώρα δεν θα ανεχόταν να γινόταν επανειλημμένως παραβιάσεις του εναέριου χώρου της”.