Επίσκεψη Λαβρόφ: Κυπριακό και Μέση Ανατολή συζήτησαν στη συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο

Επίσκεψη Λαβρόφ: Κυπριακό και Μέση Ανατολή συζήτησαν στη συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο

Αρχιεπίσκοπος: «Εξήγησα ότι οι γηγενείς κάτοικοι της Μέσης Ανατολής είμαστε εμείς οι Χριστιανοί».

Το Κυπριακό αλλά και την κατάσταση στην Μέση Ανατολή συζήτησαν σε συνάντησή τους, το μεσημέρι, στην Αρχιεπισκοπή, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β'.

«Με πολλή χαρά υποδεχθήκαμε τον κ. Λαβρόφ», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, προσθέτοντας ότι «είχαμε μια πολύ όμορφη συνομιλία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως ανέφερε, «μας δόθηκε η ευκαιρία να τον ευχαριστήσουμε για τη διαχρονική υποστήριξη του εθνικού μας θέματος». Βρήκαμε την ευκαιρία επίσης, πρόσθεσε, «να ευχαριστήσουμε και τον ίδιο και την Κυβέρνησή του για τη στήριξη που δίνουν στο Χριστιανισμό της Μέσης Ανατολής να παραμείνει στη γη των πατέρων του».

«Του εξήγησα ότι οι γηγενείς κάτοικοι της Μέσης Ανατολής είμαστε εμείς οι Χριστιανοί», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι «οι Άραβες ήρθαν 7 αιώνες μετά από εμάς και είναι ανεπίτρεπτο οι πραγματικοί κάτοικοι να φύγουν και να μείνουν οι Μουσουλμάνοι».

Τους Μουσουλμάνους, διευκρίνισε, «τους αγαπούμε, ζήσαμε αιώνες πολλούς μαζί τους, επιθυμούμε τη συμβίωση αλλά καταδικάζουμε τον εξτρεμισμό και δεν επιθυμούμε να επικρατήσουν οι εξτρεμιστές».

«Υποστηρίζουμε τη θέση της ρωσικής Κυβέρνησης, γιατί αλίμονο αν επικρατήσουν οι εξτρεμιστές οι μειονότητες στη Μέση Ανατολή και δη οι Χριστιανοί δεν θα μπορούν να μείνουν στη γη των πατέρων τους», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ακόμη ότι είχε την ευκαιρία να απαντήσει και σε μερικά θέματα που απασχολούν τους Ρώσους στην Κύπρο. «Του διερμήνευσα την αγάπη μας και τις αδελφικές σχέσεις που έχουμε και με τη Ρωσική εκκλησία αλλά και με τους Ρώσους που βρίσκονται στην Κύπρο», είπε.

Είμαστε, πρόσθεσε, «στη διάθεσή τους και οποιαδήποτε στήριξη χρειάζονται, οποιαδήποτε προβλήματα έχουν που μπορούμε εμείς να φανούμε χρήσιμοι, αυτό θα το πράξουμε με πολλή χαρά».