Λακκοτρύπης για ΑΗΚ: Η πρόταση για διαχωρισμό καθησυχάζει τις ανησυχίες

Λακκοτρύπης για ΑΗΚ: Η πρόταση για διαχωρισμό καθησυχάζει τις ανησυχίες

Η πρόταση για τον αποδοτικό και αποτελεσματικό διαχωρισμό της ΑΗΚ και τα σχόλια που έχουν ληφθεί καθησυχάζουν τις ανησυχίες των εργαζομένων, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ του κ. Λακκοτρύπη με τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΑΗΚ Γιώργο Θεοδούλου και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Αντώνη Πατσαλή. Ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι το Υπουργείο υιοθέτησε σημαντικό μέρος των εισηγήσεων του ΔΣ του Οργανισμού.

Η πρόταση, η οποία περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναμένεται να κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο στις αρχές Δεκεμβρίου και σε αυτή «συζητήθηκαν τα πλαίσια της απόφασης που καλείται το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει, μια κατ' αρχήν απόφαση για ένα αποδοτικό αποτελεσματικό διαχωρισμό του Οργανισμού».

«Το Υπουργείο πρότεινε κάποιες θέσεις για την πρόταση, είχαμε σήμερα τα σχόλια της ΑΗΚ και αυτά θα ενσωματωθούν στην πρόταση που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για μια κατ' αρχήν απόφαση».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των συντεχνιών και αν θα γίνουν διαβουλεύσεις μαζί τους, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ήδη το Υπουργείο έστειλε τα σχόλια στο ΔΣ της ΑΗΚ το οποίο ανέλαβε να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

«Και πιστεύουμε ότι η πρόταση που ετοιμάστηκε και τα σχόλια που έχουμε λάβει σήμερα θα πρέπει να καθησυχάζουν τις ανησυχίες των εργαζομένων», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι πλείστες από τις θέσεις του ΔΣ της ΑΗΚ έχουν υιοθετηθεί και θα είναι μέρος της πρότασης προς το Υπουργικό, αλλά επεσήμανε πως οι προτάσεις θα πρέπει να συνάδουν με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συμφωνία με το ΔΣ της Αρχής, ο Υπουργός Ενέργειας απάντησε λέγοντας ότι «με το ΔΣ, μας έφεραν κάποιες προτάσεις, ναι, πολλές απ' αυτές είναι εποικοδομητικές και θα τις ενσωματώσουμε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Γιώργος Θεοδούλου, χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική και πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι θα εργαστούμε όλοι σκληρά για να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συντεχνίες ΑΗΚ: Προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα μετά την συνάντηση με Λακκοτρύπη

Συντεχνίες ΑΗΚ: Προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα μετά την συνάντηση με Λακκοτρύπη

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα διασκεδαστούν οι ανησυχίες του προσωπικού της ΑΗΚ, ο κ Θεοδούλου είπε πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τις συντεχνίες, για να προσθέσει ότι ενδεχομένως να υπάρξει συνάντηση του ΔΣ με τις συντεχνίες.

Σε ερώτηση αν το ΔΣ της ΑΗΚ έχει ενώπιον του πρόταση για διαχωρισμό της ΑΗΚ σε ένα οργανισμό για την προμήθεια και την παραγωγή και ένα για τα δίκτυα, ο κ. Θεοδούλου ανέφερε ότι η πρόταση που κατατέθηκε στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διελάμβανε σαν κατ' αρχήν απόφαση τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο αναμένεται να αποστείλει εντός των ημερών το τελικό προσχέδιο της απόφασης στους δανειστές για να εξεταστεί κατά πόσον συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει η Τρόικα και αναμένεται να οδηγηθεί στο Υπουργικό σε συνεδρία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί είτε 28 είτε 29 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, θα κατατεθεί τον Ιανουάριο ο οδικός χάρτης, ο οποίος θα διαλαμβάνει την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι το τέλος του 2017.