ΕΔΕΚ για Κυπριακό: Πολυμερής διάσκεψη χωρίς το ψευδοκράτος!

ΕΔΕΚ για Κυπριακό: Πολυμερής διάσκεψη χωρίς το ψευδοκράτος!

Την έντονη αντίθεσή της εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, για τη συμμετοχή του Ψευδοκράτους σε πολυμερή διάσκεψη.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Διεθνής διάσκεψη με τη σωστή σύνθεση για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού

Για το θέμα του ενδεχομένου πολυμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους θα πρέπει να εκφράσουμε την έντονη αντίθεση μας δεδομένου ότι σε διεθνείς διασκέψεις συμμετέχουν μόνο αναγνωρισμένα κράτη. Η οποιαδήποτε συμμετοχή άμεσα ή έμμεσα του ψευδοκράτους σε πολυμερή διάσκεψη στην ουσία θα αποτελεί αναβάθμιση και αναγνώριση του σε επίπεδο κράτους.

Για την ΕΔΕΚ η μόνη διεθνής διάσκεψη που μπορεί να πραγματοποιηθεί για το κυπριακό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τη σωστή σύνθεση (μόνιμα μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας, Ευρ. Ένωση, Ελλάδα, Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία) και το συντομότερο δυνατό για να συζητήσει τη διεθνή πτυχή του προβλήματος: αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων, κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων. Διαδικασία η οποία θα έπρεπε να είχε ήδη κινηθεί παράλληλα με τον διακοινοτικό διάλογο.

Ωστόσο για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Άιντα ξεφεύγει του πλαισίου αρμοδιοτήτων αναφορικά με την αποστολή του και συστηματικά και με ύπουλο ή με ύποπτο τρόπο επιχειρεί να προωθήσει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους είτε με την πρόταση συμμετοχής του ψευδοκράτους σε πολυμερή ή πενταμερή διάσκεψη, είτε ακόμα με τη συμμετοχή του σε διεθνή φόρα.

Για μια ακόμα φορά εκφράζουμε την απογοήτευση μας για τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετωπίζουν αυτά τα γεγονότα τα οποία λόγω της συστηματικότητας τους προσδιορίζουν, αν όχι συνενοχή τουλάχιστον, συνυπευθυνότητα».