«Η λύση του Κυπριακού πλησιάζει»

«Η λύση του Κυπριακού πλησιάζει»

Ελπίδα ότι η λύση είναι κοντά, εκφράζει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έϊντε.

Σε συνέντευξη του ο κ. Έϊντε, επισημαίνει ότι η διαφορά αυτή τη φορά, σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, είναι πως τα έγγραφα με τα σημεία που συμφωνούνται, προέρχονται από τους ιδίους τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Η άλλη διαφορά που υπάρχει σε σύγκριση με το 2004, προσθέτει, είναι ότι δεν υπάρχουν προεδρικές εκλογές στις δύο κοινότητες, κατά την έκφρασή του, στο προσεχές διάστημα και οι ηγέτες θα έχουν το χρόνο να κλείσουν τη συμφωνία.

Ο κ. Έϊντε δίδει ιδιαίτερη έμφαση και στην καλή σχέση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τονίζοντας παράλληλα ότι και οι δύο επιθυμούν ειλικρινά λύση.

Για το οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, ξεκαθαρίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν σχεδιάζουν διεθνή διάσκεψη. Ωστόσο, λέει πως η κοινή παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο Νταβός, με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας και το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και σημαντικών επιχειρηματιών, οι οποίοι όπως αναφέρει, θα επένδυαν σε μια ενωμένη Κύπρο, μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον δυναμική.

Σε ερώτηση για την εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Έϊντε αποφεύγει να τοποθετηθεί, επισημαίνει, ωστόσο, ότι ο ίδιος κατοικεί στην Ελβετία, όπου υπάρχει εναλασσόμενη προεδρία. Αναφέρει ότι είναι από τα ελάχιστα ανοικτά σημεία στον τομέα της διακυβέρνησης και τονίζει ότι ο ίδιος θα υποστηρίξει αυτό, στο οποίο θα συμφωνήσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κύριος Έϊντε, δηλώνει ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Τονίζει ότι η λύση θα προβλέπει μία χώρα με ελεύθερη διακίνηση και πολίτες με ίσα δικαιώματα.