Συμμαχία για Έιντε: Προκλητικές και παραπλανητικές οι δηλώσεις του

Συμμαχία για Έιντε: Προκλητικές και παραπλανητικές οι δηλώσεις του

«Είτε ο κ. Έϊντε ζει σε άλλο κόσμο, είτε ο κυπριακός λαός είναι θεατής μιας καλά σκηνοθετημένης θεατρικής παράστασης», υποστηρίζει η Συμμαχία Πολιτών για τα όσα είπε ο κ. Έϊντε σε συνέντευξή του και τον αποκάλεσε προκλητικό και παραπλανητικό.

Αυτούσια η ανακοίνωση:
«Ο κ. Έϊντε μέσα από τη συνέντευξη του είναι προκλητικός και παραπλανεί.

Υποβιβάζει το Κυπριακό σε δικοινοτική διαφορά και δεν αναφέρει ούτε λέξη για τον ρόλο και τις ευθύνες της Τουρκίας προσφέροντας της έτσι πλήρη κάλυψη.

Διασυνδέει την εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου της κυπριακής ΑΟΖ με τη λύση του κυπριακού πλήττοντας κατά αυτό τον τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και καθιστώντας την όμηρο της Τουρκίας και σε ενεργειακά θέματα.

Αντί να επικρίνει την Τουρκία και την τουρκική αδιαλλαξία που διαχρονικά οδηγούσε σε αδιέξοδο, επιχειρεί να χρεώσει τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο με έλλειψη βούλησης για λύση του κυπριακού.

Στο ζήτημα του δικαιώματος της ελεύθερης εγκατάστασης απαντά με τρόπο που παραπέμπει σε λύση 2 ευρωπαϊκών κρατών στην Κύπρο. Τα δύο ευρωπαϊκά κράτη στα οποία αναφέρεται ο κ. Έϊντε φωτογραφίζουν την συνομοσπονδία την οποία διαπραγματεύεται ο κ. Αναστασιάδης ή μήπως είναι αυτόβουλη ενέργεια του κ. Έϊντε αυτή η αναφορά?

Στο θέμα των εγγυήσεων ανοίγει μια μεγάλη πόρτα με ενδεχόμενη παρουσία ξένων στρατευμάτων (ενδεχόμενα αμερικανικών) στην Κύπρο μετά τη λύση.

Επαναφέρει το παραμύθι των ξένων μεγάλων επενδυτών οι οποίοι μη έχοντας που αλλού να επενδύσουν ή γιατί τους χαρακτηρίζει η φιλανθρωπία και η αγάπη για την Κύπρο ανυπομονούν για τη λύση. Παρακολουθούν με αγωνία τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις, για να αποφασίσουν να μας πνίξουν σε επενδύσεις. Σε ένα κράτος που θα το χαρακτηρίζει η δυσλειτουργικότήτα και θα έχει πλειάδα μηχανισμών επίλυσης αδιεξόδων όλοι αυτοί είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σύμφωνα με τον κ. Έϊντε.

Όπως πάντα ο κ. Έϊντε δηλώνει υπεραισιόδοξος παραβλέποντας τις τουρκικές θέσεις και δηλώσεις και εστιάζοντας μόνο στη δική μας πλευρά αναζητώντας πρόσθετες υποχωρήσεις.

Είτε ο κ. Έϊντε ζει σε άλλο κόσμο, είτε ο κυπριακός λαός είναι θεατής μιας καλά σκηνοθετημένης θεατρικής παράστασης, όπου το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο. Όλοι παίζουν τον ρόλο τους για να πεισθούν οι θεατές ότι ο τραγικός επίλογος είναι επιτυχία και αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης.

Διερωτόμαστε ποιο ρόλο παίζει ο Νίκος Αναστασιάδης σε αυτή την παράσταση της σύγχρονης κυπριακής τραγωδίας?»