ΔΗΣΥ για Ακάμα: Στηρίζει την κυβέρνηση

ΔΗΣΥ για Ακάμα: Στηρίζει την κυβέρνηση

Με ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι στηρίζει την κυβέρνηση στον τρόπο που χειρίζεται την περίπτωση του Ακάμα.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Υποστηρίζουμε την ισορροπημένη προσέγγιση της Κυβέρνησης και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις για το Διαχειριστικό Σχέδιο για τον Ακάμα

Θέλουμε να επαναλάβουμε τη στήριξή μας στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να καταλήξει σε ένα Διαχειριστικό Σχέδιο για την προστασία του Ακάμα, το οποίο μάλιστα θα εφαρμοστεί μετά από καθυστερήσεις δεκαετιών.

Αναμένουμε ότι ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αφού πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει για μια φορά ακόμη τους ενδιαφερόμενους φορείς, θα προωθήσει το σχέδιο προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από την Κυβέρνηση για να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα αποτελεσματικό και λογικό καθεστώς προστασίας και ανάδειξης της χερσονήσου του Ακάμα και του φυσικού πλούτου της.

Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι το Σχέδιο, όπως παρουσιάστηκε στη Βουλή, στηρίζεται τόσο στην ευρωπαϊκή Οδηγία για προστασία των οικοτόπων, όσο και στη γενική προστασία που προβλέπεται για περιοχές που εμπίπτουν στο δίκτυο NATURA, ενώ ταυτόχρονα δεν καταδικάζει τις κοινότητες και τους ανθρώπους της περιοχής. Πρόκειται για την ισορροπημένη προσέγγιση που χρειαζόμασταν.

Με δεδομένη την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να λάβει και να κατοχυρώσει μέσα από μια μεθοδευμένη προσέγγιση όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ευαίσθητης αυτής της περιοχής, θεωρούμε ως απολύτως λογική την προσέγγιση ότι ένα Εθνικό Δασικό Πάρκο θα συμπίπτει με το κρατικό δάσος που υπάρχει.

Αναμένοντας στο επόμενο στάδιο και τη σχετική συμβολή άλλων αρμόδιων κρατικών αρχών, σημειώνουμε ότι υπάρχει ανάγκη για προσαρμοσμένες λύσεις όχι μόνο για τις «περίκλειστες» ιδιωτικές εκτάσεις, αλλά κυρίως και για τις περίφημες «λευκές ζώνες», το θέμα των οποίων εκκρεμεί για χρόνια».