Συνάντηση Αναστασιάδη - Κυπριανού: Επικέντρωση στις βασικές αρχές της λύσης

Συνάντηση Αναστασιάδη - Κυπριανού: Επικέντρωση στις βασικές αρχές της λύσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, τον οποίον συνόδευε ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κ. Τουμάζος Τσιελεπής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «κρίναμε σκόπιμο να έχουμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανταλλάξουμε απόψεις για τους χειρισμούς που θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουμε στην Κωνσταντινούπολη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Βεβαιώσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εκείνο που θα μεταφέρουμε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών είναι οι διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Εκτός από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχω την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση και με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Θεωρώ χρήσιμη μια ενημέρωση από τη δική του πλευρά για τις συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογο του αλλά και την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τη συνάντηση και γενικότερα γύρω από το Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν θα μεταφέρει κάτι γραπτώς στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Κυπριανού είπε «όχι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μου έχει ζητήσει να μεταφέρω οτιδήποτε γραπτώς. Έχουμε απλώς διαγράψει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και το οποίο είναι οι διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

Πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια μας θα είναι να συζητήσουμε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα. Δεν ξέρω ποια θα είναι η πρόθεση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, θα φανεί».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος σήμερα προέβη σε ενημέρωση για την πορεία του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «έχουμε ζητήσει μια ενημέρωση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο περιουσιακό για να γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκονται τα ζητήματα», ενώ σε ερώτηση αν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι είπε ότι «υπάρχουν δυσκολίες και θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος να γίνονται δημόσιες δηλώσεις οι οποίες να λένε ότι είμαστε στο παρά πέντε ή στο παρά ένα της λύσης.

Είμαστε κοντά αλλά είμαστε και πάρα πολύ μακριά. Υπάρχουν άλυτα σημαντικά ζητήματα που από μόνο του το καθένα μπορεί να αποτελέσει λόγο για να μην υπάρξει συμφωνία. Είμαστε λοιπόν πάρα πολύ μακριά, έχουμε δύσκολο και δύσβατο δρόμο να διανύσουμε. Όσο περισσότερο περιοριστούν οι δημόσιες δηλώσεις τόσο το καλύτερο».

Κληθείς να αναφέρει τη θέση του ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Νταβός, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εάν τηρηθεί η σημειολογία, δηλαδή αν προσέξει ο ΓΓ και ο ΟΗΕ γενικότερα πώς θα παρουσιαστεί αυτή η συνάντηση, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Εκείνο που νομίζω ότι ξεκαθαρίζει και είναι και πολύ σημαντικό και για μας είναι ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε άλλη συνάντηση, ούτε πενταμερής, ούτε τετραμερής, ούτε οτιδήποτε άλλο».