Αναστασιάδης για Κυπριακό: Ελπίζουμε το 2016 να μπορούμε να μιλούμε για μια ελεύθερη πατρίδα

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Ελπίζουμε το 2016 να μπορούμε να μιλούμε για μια ελεύθερη πατρίδα

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη δικοινοτική Έκθεση Κεραμικής του Ιδρύματος Ζαμπέλα και οι αναφορές του στο Κυπριακό.

Αυτούσια η ομιλία του:

Το ακούμε συχνά ως σύνθημα πως «η τέχνη φέρνει κοντά τους ανθρώπους» και πως μπορεί να αποτελέσει ένα βάθρο για κατανόηση της διαφορετικότητας, από τα πολλά που προσφέρει ο πολιτισμός.

Σήμερα, έχουμε την τύχη να βλέπουμε ένα χειροπιαστό δείγμα αυτής της αναφοράς. Άνθρωποι από τις δύο κοινότητες καταφέρνουν να εκθέτουν τα έργα τους και αυτό να μας δίνει τη δυνατότητα, σε εμένα και τον κ. Ακιντζί, να τελέσουμε τα εγκαίνια, προσθέτοντας και εμείς το δικό μας μήνυμα δίπλα στο δικό τους.

Αναφέρομαι και στον κ. Ακιντζί διότι –υπενθυμίζω- τα έργα είχαν εκτεθεί προηγουμένως και στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας και, εκεί, τα εγκαίνια τέλεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Λυπούμαι που σήμερα ειλημμένες υποχρεώσεις δεν του επιτρέπουν να είναι μαζί μας, αλλά είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεται το μήνυμα που στέλνει η ίδια η έκθεση και ορίζεται στον τίτλο που έχετε δώσει: «Ξανά Μαζί».

Θέλω, με έμφαση, να επισημάνω πως δεν θα είχαμε αυτή την ευκαιρία αν ο Μιχαλάκης και η Λουκία Ζαμπέλα δεν είχαν την ευγενή έμπνευση να δημιουργήσουν, σε αυτόν εδώ τον χώρο, το Μουσείο Τεχνών. Ένα χώρο, ο οποίος δεν φιλοξενεί απλώς την πλούσια ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Ζαμπέλα, αλλά δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάζονται εκθέσεις και έργα διακεκριμένων συμπατριωτών μας και ξένων ανθρώπων της τέχνης.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στον εκπαιδευτικό ρόλο που ασκεί το Μουσείο Τεχνών Μιχαλάκη και Λουκίας Ζαμπέλα, καθώς στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται πολυάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα. Με την έννοια του όρου, μπορούμε να θεωρήσουμε ως εκπαιδευτική και την έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, διότι είναι ένα απτό παράδειγμα δράσεων που καλλιτέχνες από τις δύο κοινότητες του τόπου μας, εκθέτοντας μαζί δίνουν την εικόνα του πολιτιστικού ψηφιδωτού της πολυπολιτισμικής μας χώρας.

Σκέφτομαι πως η παρουσία νέων, μαθητών, φοιτητών και άλλων σε ανάλογες δραστηριότητες μπορεί να πετύχει ίσως περισσότερα από αυτά που προσπαθούμε να τους διδάξουμε μέσα στις σχολικές τάξεις και για την κατανόηση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικό εθνικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο, αλλά κατάγονται από την ίδια πατρίδα.

Θεωρώ εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι η έκθεση αυτή είναι μία συλλογική προσπάθεια. Δεν πρόκειται δηλαδή για έργα ενός ή δύο καλλιτεχνών που παρουσιάζονται σήμερα, αλλά εκτίθενται τα έργα 20 καλλιτεχνών, οι οποίοι πιστεύουν στην κοινή προσπάθεια για ενίσχυση των κοινών πολιτιστικών δεσμών που η ίδια η ιστορία μας έχει σφυρηλατήσει, αλλά και κληροδοτήσει σε εμάς.

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στην ιστορία του τόπου μας –και ο πολιτισμός αποτελεί ισχυρό της μέρος- τονίζουμε, κατά κανόνα, τις συγκρούσεις και τις διαφορές που κατά καιρούς είχαμε μεταξύ μας. Είναι, όμως, εξίσου αλήθεια πως σε αυτό τον τόπο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, το μεγαλύτερο ίσως, οι δύο κοινότητες μπόρεσαν να δημιουργήσουν μαζί και να σφυρηλατήσουν κοινά στοιχεία στην πολιτιστική μας ταυτότητα. Αν κανείς ακούσει, παραδείγματος χάρη, την παραδοσιακή μας μουσική εύκολα θα τα εντοπίσει και, σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να ψηλαφίσουμε αυτές τις κοινές επιρροές στην κεραμική και τις σύγχρονες τάσεις της.

Θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να συγχαρώ όλους τους συντελεστές, πρώτα τους καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους, και να επαναλάβω επίσης τη χαρά μου που οι φίλοι Μιχαλάκης και Λουκία Ζαμπέλα μάς δίνουν την ευκαιρία να θαυμάσουμε αυτά τα έργα στον δικό τους χώρο.

Η πιο σημαντική μας, όμως, ευχή που συνοδεύει τα θερμά συγχαρητήρια για τους καλλιτέχνες, είναι επιτέλους μέσα από ανάλογες πρωτοβουλίες, αλλά και τις δικές μας προσπάθειες με τον Μουσταφά Ακιντζί, να επιτύχουμε το 2016, επιτέλους να μπορούμε να μιλούμε για μια ελεύθερη πατρίδα, την ευρωπαϊκή Κύπρο, την κοινή πατρίδα, τις κοινές δράσεις, την κοινή προκοπή, το κοινό μέλλον.