ΓΓ ΑΚΕΛ για Κυπριακό: Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το Μάιο

ΓΓ ΑΚΕΛ για Κυπριακό: Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το Μάιο

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό μέχρι το Μάιο, εξέφρασε ο Άντρος Κυπριανού σε πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κουλτούρ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχουν συγκλίσεις και πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στα θέματα της ασφάλειας, του περιουσιακού και του εδαφικού. "Θα επιδιώξουμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά στις αυριανές μας συναντήσεις", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Στις αυριανές συναντήσεις θα συζητηθεί ακόμη και το θέμα των εγγυήσεων.

Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι αυτό θα καθοριστεί από τις αυριανές συναντήσεις. Σημείωσε ότι οι θέσεις που θα μεταφερθούν δεν θα ξεπεράσουν τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό. Όπως είπε, πριν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επειδή δεν επιθυμεί να παρουσιάσει θέσεις πέραν από τις επίσημες θέσεις της ε/κ πλευράς.

Στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι χρειάζεται η στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να λυθεί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις ωστόσο είπε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε αυτές δημόσια.

Εκτιμά ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν από τουρκικής πλευράς είναι υπερβολικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι το ποσό θα εξαρτηθεί από το πόσοι Ε/κ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό ε/κ διοίκηση.

Σε ερώτηση για το σχέδιο Ανάν, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν ήταν το τέλειο σχέδιο, προσθέτοντας ότι αποτελεί ιστορία και πως τώρα πρέπει να δούμε τι έχουμε μπροστά μας.