Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ενημέρωσε τους Πρέσβεις για τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ενημέρωσε τους Πρέσβεις για τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη

Για τις συναντήσεις που είχε στην Κωνσταντινούπολη ενημέρωσε σήμερα τους πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι για πρώτη φορά το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προσκάλεσε εκπρόσωπο κόμματος της Κύπρου για συζήτηση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ενημέρωσης, ο κ. Κυπριανού είπε πως έχει καθιερώσει αυτές τις συναντήσεις με τους Πρέσβεις κάθε εξάμηνο με αντικείμενο συζήτησης, σχεδόν κάθε φορά, τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και θέματα που αφορούν την ΕΕ.

“Αυτή τη φορά η ενημέρωση θα επικεντρωθεί στο πρόσφατο μας ταξίδι που είχαμε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι υποχρέωση μας να τους ενημερώσουμε για τις συναντήσεις που είχαμε εκεί, για κάποιες δικές μας εκτιμήσεις, καθώς επίσης και για το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε τις μελλοντικές εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό”, είπε.

Πρόσθεσε πως ο ίδιος θεωρεί πιο παραγωγική διαδικασία την ενημέρωση και τη συζήτηση με τους Πρέσβεις παρά να πραγματοποιεί χωριστές συναντήσεις και ενημερώσεις με τον καθένα ξεχωριστά.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, όπως εξήγησε ο κ. Κυπριανού, υποβάλλονται ερωτήσεις, διατυπώνονται απόψεις και γίνεται διάλογος. Ωστόσο, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής του τοποθέτησης στην ενημέρωση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη του στην Τουρκία και τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ξεκαθάρισε στους Πρέσβεις ότι δεν μετέβη στην Κωνσταντινούπολη ούτε ως διαπραγματευτής αλλά ούτε ως εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς. “Πήγαμε εκεί με την ιδιότητα μας ως εκπρόσωποι του κόμματος μας αφού προσκληθήκαμε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας”, είπε και πρόσθεσε πως θεωρεί ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προσκάλεσε αντιπρόσωπο κόμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για διμερείς συναντήσεις.

Ο κ. Κυπριανού είπε στην αρχική του τοποθέτηση ότι όσο περισσότερο συζητούμε το Κυπριακό, τόσο πιο εξοικειωμένοι γινόμαστε με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς. “Πιστεύουμε ακράδαντα πως αν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να το συζητάς, διαφορετικά αν δεν το συζητάς δεν μπορείς να το λύσεις”, είπε και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ευκαιρία που του δόθηκε να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.