Έιντε για Κυπριακό: Πιο ισχυρό από ποτέ το διεθνές ενδιαφέρον

Έιντε για Κυπριακό: Πιο ισχυρό από ποτέ το διεθνές ενδιαφέρον

 
Το διεθνές ενδιαφέρον και η στήριξη για ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο είναι πιο ισχυρό από ποτέ, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά από συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έιντε, μιλώντας μετά τη συνάντηση ανέφερε αρχικά πως πολλά έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, από την ενημέρωση του ΣΑ, τη συνάντηση των ηγετών με τον Μπαν Γκι Μουν και την κοινή τους εμφάνιση στο Νταβός, και όλα αυτά, όπως είπε, πήγαν πολύ καλά. Πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και έκφραση στήριξης σε πολλά θέματα όπως η χρηματοδότηση της λύσης.

Ανέφερε πως η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τη Νέα Υόρκη και το Νταβός θα πραγματοποιηθεί αύριο, προσθέτοντας πως σε αυτή θα δουν το πώς θα οργανώσουν τα επόμενα βήματα κατά τους προσεχείς μήνες ούτως ώστε να κεφαλαιοποιήσουν τη δυναμική και να χειριστούν όλα τα εναπομείναντα ζητήματα.

Υπάρχουν ακόμα λίγα θέματα πάνω στα οποία θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία, όμως στη συνέχεια υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία χρειάζεται πολλή δουλειά ούτως ώστε να παρουσιάσουν μια λύση που θα τεθεί σε δημοψήφισμα, είπε ο κ. Έιντε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια η τουρκική γλώσσα να γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ, ο κ. Έιντε είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό για τους Τ/κ αλλά και όλους τους Κύπριους και οι δύο γλώσσες που ομιλούνται στο νησί να είναι και επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Πρόσθεσε πως μεγάλες γειτονικές χώρες να δουν με θετικό μάτι μια τέτοια εξέλιξη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Έιντε είπε πως η διαδικασία καθοδηγείται από τους δύο ηγέτες και κατά την αυριανή συνάντηση θα τους ζητήσει να τον συμβουλεύσουν πώς οι ίδιοι επιθυμούν την οργάνωση και τη στήριξη του ιδίου του κ. Έιντε και της ομάδας του τους ερχόμενους μήνες.