ΔΗΣΥ και TDP πραγματοποίησαν δικοινοτικό φεστιβάλ «Ενωμένη Κύπρος» (photos)

ΔΗΣΥ και TDP πραγματοποίησαν δικοινοτικό φεστιβάλ «Ενωμένη Κύπρος» (photos)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί.

Δικοινοτικό φεστιβάλ με τίτλο «Ενωμένη Κύπρος» πραγματοποίησαν σήμερα στην οδό Λήδρας στη νεκρή ζώνη ο ΔΗΣΥ και το τ/κ κόμμα Κοινοτική Δημοκρατίας, παρουσία των προέδρων των δύο κομμάτων Αβέρωφ Νεοφύτου και Τζεμάλ Οζιγίτ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Νεοφύτου και Οζιγίτ ζωγράφισαν σε σχέδιο και έγραψαν το συμβολικό μήνυμα «μπορούμε να επανενώσουμε την Κύπρο». Πρόθεση είναι όπως το σχέδιο δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Ανατασιάδη και στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ως μήνυμα βούλησης για την υλοποίηση της επανένωσης του νησιού. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση άφησαν επίσης χρωματιστά μπαλόνια στον αέρα.

«Σήμερα, ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο συνεργασίας. Η απόφαση μας να συνδιοργανώσουμε αυτό το φεστιβάλ, διευρύνει και εμβαθύνει ακόμη περισσότερο το εύρος της συνεργασίας μας» ανέφερε σε χαιρειτσμό του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και διαβεβαίωσε ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει βαθιά προσηλωμένος στην επίτευξη μιας μόνιμης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Μιας λύσης, όπως είπε, που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Εξέφρασε παράλληλα στήριξη στην παρούσα διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί και κάλεσε όλους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται αυτή την νέα ειρηνευτική προσπάθεια ως ένα ανταγωνιστικό παιγνίδι, στο οποίο για να κερδίσει ένας, πρέπει να χάσει ο άλλος.

«Ας εργαστούμε με ειλικρίνεια μαζί, σαν μια ομάδα. Ας δημιουργήσουμε μαζί, το κοινό μας, ευρωπαϊκό μέλλον» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Τζεμάλ Οζιγίτ εξέφρασε βούληση και αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση της επανένωσης του νησιού.

«Σήμερα οι Κύπριοι είναι εδώ ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας ή εθνοτικής καταγωγής και με την ελεύθερη τους βούληση προωθούν την επιθυμία για λύση» είπε και κάλεσε όλους να εργαστούν για επανένωση της Κύπρου.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας και χειροτεχνίας στην οδό Λήδρας, ενώ πραγματοποιήθηκε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική και χορούς. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στα κατεχόμενα έξω από το «Μεγάλο Χάνι» όπου Αβέρωφ Νεοφύτου και Τζεμάλ Οζιγίτ ήπιαν καφέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυπριακό: Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον ΠτΔ για τις επαφές του στην Άγκυρα

Κυπριακό: Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον ΠτΔ για τις επαφές του στην Άγκυρα

Χαιρετισμός του προέδρου του ΔΗΣΥ στην Εκδήλωση

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Πριν από λίγα λεπτά σε μια συμβολική δράση, ζωγραφίζοντας μαζί με τον αγαπητό φίλο Τζεμάλ, σβήσαμε τη διαχωριστική γραμμή από ένα πίνακα της Κύπρου.

Με την πραγματοποίηση του σημερινού Δικοινοτικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ, αλλά και άλλων δράσεων που θα ακολουθήσουν, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε να σβηστεί η ιδέα του διαχωρισμού από τη συνείδηση του λαού μας.

Ακόμη και αν κατορθώσουμε να φτάσουμε στην καλύτερη δυνατή λύση, θα πρέπει οι δύο κοινότητες να πιστέψουν σε αυτή για να λειτουργήσει. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται και να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο.

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, για να τελέσουμε την επίσημη τελετή έναρξης του Δικοινοτικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ, «Unite Cyprus».

Όπως γνωρίζετε, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια στενή και παραγωγική συνεργασία. Μας ενώνει το κοινό μας όραμα για την επανένωση της πατρίδας μας και την ευημερία όλων των Κυπρίων, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο συνεργασίας. Η απόφαση μας να συνδιοργανώσουμε αυτό το φεστιβάλ, διευρύνει και εμβαθύνει ακόμη περισσότερο το εύρος της συνεργασίας μας.

Θέλουμε να αναδείξουμε την πολυπολιτισμική πολυμορφία αλλά και τις ομοιότητες της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των Κυπρίων.

Η πολιτιστική και γεωγραφική επανένωση της Πόλης της Λευκωσίας, της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας στην Ευρώπη, στέλνει ένα δυνατό μήνυμα. Ένα μήνυμα για επανένωση και ειρηνική συμβίωση όλων των Κυπρίων στην κοινή τους πατρίδα.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει βαθιά προσηλωμένος στην επίτευξη μιας μόνιμης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Μιας λύσης που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Υποστηρίζουμε ένθερμα την παρούσα διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τ/κ κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί. Ευχόμαστε ειλικρινά ότι αυτές θα καταλήξουν σύντομα σε σωστή λύση για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

Αποτελεί καθήκον, τόσο προς τους εαυτούς μας όσο και προς τις επερχόμενες γενεές, να καταλήξουμε σε μια μόνιμη και βιώσιμη λύση. Μια λύση η οποία θα επανενώνει την χώρα και τον λαό της. Που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια όαση ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και σταθερότητας στη περιοχή.

Δεν προσποιούμαστε ότι ο δρόμος για την επίτευξη μιας λύσης είναι χωρίς δυσκολίες. Κατανοούμε ότι οι δύο ηγέτες συζητούν αυτή την περίοδο τις πλέον δύσκολες πτυχές του προβλήματος, όπως το περιουσιακό, το εδαφικό, τα θέματα ασφάλειας. Εμείς πιστεύουμε ότι αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς λύσεις μπορούν να εξευρεθούν για όλα τα ζητήματα.

Ας σταματήσουμε λοιπόν να αντιλαμβανόμαστε αυτή την νέα ειρηνευτική προσπάθεια ως ένα ανταγωνιστικό παιγνίδι. Ένα παιχνίδι στο οποίο για να κερδίσει ένας, πρέπει να χάσει ο άλλος. Ας εργαστούμε με ειλικρίνεια μαζί, σαν μια ομάδα. Ας δημιουργήσουμε μαζί, το κοινό μας, ευρωπαϊκό μέλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες προς όλους τους καλλιτέχνες από τις δύο κοινότητες που συμμετέχουν εθελοντικά στο φεστιβάλ αυτό. Επιπλέον, θα ήθελα να συγχαρώ τις οργανώσεις νεολαίας μας, οι οποίες πρωτοπορούν και μας δείχνουν τον δρόμο της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού.