Στο πλευρό της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στο πλευρό της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολο της να στηρίξει το δύσκολο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) καθώς και τις δύσκολες προκλήσεις που έχει ενώπιον η ΔΕΑ ανέδειξε η συζήτηση που διοργανώθηκε σήμερα το πρωί στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία. Διοργανωτές της συζήτησης ήταν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην Κύπρο και η ίδια η ΔΕΑ.

Τη σημασία της στήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στη ΔΕΑ υπογράμμισε στο οπτικογραφημένο μήνυμα του ο Ευρωβουλευτής Reimer BÖGE (ΕΛΚ, Γερμανία) ο οποίος είπε πως "χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε ορισμένα άτομα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο να μας υποστηρίξουν. Έτσι, μέχρι σήμερα, μεταφέρθηκαν στη ΔΕΑ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ γύρω στα 16 εκατομμύρια ευρώ".

Ο Ευρωβουλευτής σημείωσε πως "το έργο της ΔΕΑ αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της ειρηνικής συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και παράγοντας που επηρεάζει τη λύση του Κυπριακού προβλήματος" και πρόσθεσε ότι "η ΕΕ πρέπει, επίσης, να υποστηρίξει την όλη προσπάθεια για επανένωση του νησιού, τόσο πολιτικά όσο και στην πράξη, με τη χρηματοδότηση για παράδειγμα της ΔΕΑ".

Την εκδήλωση άνοιξε ο Επικεφαλής του Γραφείο του ΕΚ Ανδρέας ΚΕΤΤΗΣ ο οποίος επικαλούμενους σχετικό ψήφισμα του ΕΚ του 2015 υπέδειξε ότι η ΔΕΑ τυγχάνει και θα συνεχίσει να τυγχάνει της στήριξης του ΕΚ τόσο ηθικά και πολιτικά όσο και με τη μορφή οικονομικής συνεισφοράς. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργο ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΙΩΤΗΣ ο οποίος επίσης ανέδειξε τη διάσταση της αμέριστης οικονομικής στήριξης της ΕΕ στη ΔΕΑ.

Στη συνέχεια τα τρία μέλη της ΔΕΑ -ο Paul-Henri ARNI, η Gülden PLÜMER KÜҪÜK και ο Νέστορας ΝΕΣΤΩΡΟΣ) αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα η ΔΕΑ αλλά και σε εκείνες που υπάρχουν ενώπιον της στο άμεσο μέλλον. Ανέφεραν δε ότι μέχρι σήμερα για το 69% των καταγεγραμμένων αγνοουμένων δεν έχουν ταυτοποιηθεί και επιστραφεί οστά στις οικογένειες. Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση εκ μέρους επιστημόνων της ΔΕΑ -της αρχαιολόγου Demet KARŞILI και της ανθρωπολόγου Θεοδώρας ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ- των επιστημονικών πτυχών του έργου της ΔΕΑ.