«Οι διαπραγματεύσεις δε στοχεύουν σε τροποποίηση της KΔ, αλλά σε νέα κρατική δομή»

«Οι διαπραγματεύσεις δε στοχεύουν σε τροποποίηση της KΔ, αλλά σε νέα κρατική δομή»

Εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι ένα σημαντικό έγγραφο, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο πλαίσιο αυτό.

“Η ευχή μας είναι σε αυτή τη διαδικασία να υπάρξει μια υπεύθυνη στάση και να αποφευχθούν ρητορικές και οι στρεβλώσεις που μπορούν να βλάψουν την ειρηνευτική διαδικασία”, είπε σε δηλώσεις του σχετικά με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού.

Διαβάστε επίσης:

Νέα πρόκληση εκπροσώπου Ακιντζί: «Νέο όνομα, νέα σημαία, νέα δομή»

Κυβέρνηση για Κυπριακό: Διασφάλιση μετεξέλιξης Κυπριακής Δημοκρατίας

ΔΗΣΥ για δηλώσεις Μπουρτζού: Όχι σε λύση που δεν ξεκαθαρίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΑΚΕΛ για δηλώσεις Μπουρτζού: Διαφωνούμε μεν αλλά...

ΔΗΚΟ για δηλώσεις Μπουρτζιού: Καταδικάζει την προκλητική ανακοίνωση του ψευδοκράτους

ΕΔΕΚ για δηλώσεις Μπουρτζού: Επικίνδυνο να δίνεις όταν η άλλη πλευρά δεν θέλει λύση

ΕΥΡΩΚΟ για δηλώσεις Μπουρτζού: Η διάλυση της Κυπριακής δημοκρατίας δεν είναι επιλογή

Οικολόγοι για δηλώσεις Μπουρτζού: Τουρκοκυπριακή τορπίλη στις συνομιλίες

Κίνημα Αλληλεγγύη για δηλώσει Μπουρτζού: Επικίνδυνη η κατάσταση στο Κυπριακό

Σε γραπτή δήλωση που μεταδόθηκε από τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Μπουρτζού είπε ότι η θέση του Μουσταφά Ακιντζί είναι ότι δεν απορρίπτει τις υφιστάμενες συγκλίσεις, το αντίθετο, τις αποδέχεται ως βάση για να προχωρήσει.

Αναφερόμενος στο θέμα της δημιουργίας του νέου κράτους είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα που συζητείται για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι “σύμφωνα με το ότι οι δύο πλευρές δεν γνωρίζουν η μία την άλλη και με το ότι δεν διαπραγματευόμαστε τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας δύο κυρίαρχων κρατών, το φυσικό είναι να δημιουργήσουμε μία Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρο δύο συνιστωσών πολιτειών. Και είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 βρίσκεται σε αυτό το πλαίσιο”.

Παράλληλα, είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η τ/κ πλευρά αποδέχεται την Κυπριακή Δημοκρατία από την οποία είναι αποκλεισμένη για χρόνια και η οποία εκπροσωπεί μόνο τους Ελληνοκυπρίους -όπως υποστήριξε- και σε καμία περίπτωση η προσπάθεια τους δεν στοχεύει στην "τροποποίηση" της. “Το αντίθετο, όπως δήλωσε και ο Ακιντζι σε πολλές περιπτώσεις, εμείς με τη λύση θα δημιουργήσουμε μια νέα δομή”, είπε ο Μπουρτζού.

Ο Μπουρτζού στη συνέχεια παραθέτει δήλωση που ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε την 1η Σεπτεμβρίου, 2015. Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή, “η νέα αυτή δομή που θα δημιουργηθεί – η οποία στο όνομα, στη σημαία και σε όλα της θα είναι μια νέα δομή- θα είναι μια ομοσπονδιακή δομή. Αλλά αυτή η νέα δομή δεν θα πάει να υποβάλει ξανά αίτηση για να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί η νέα δομή θα αντικαταστήσει την παλιά δομή. Έτσι έχουν τα πράγματα. Η ΤΔΒΚ με όλα της είναι μια δομή. Και εγώ είμαι ο Πρόεδρος αυτής της δομής. Και αυτή η δομή θα βρεθεί μέσα σε μια νέα διάρθρωση. Θα μετεξελιχθεί σε μια Συνιστώσα Πολιτεία. Με τον ίδιο τρόπο, και η δομή η οποία αυτή την στιγμή ελέγχεται από τους Ελληνοκύπριους θα μετεξελιχθεί σε μια Συνιστώσα Πολιτεία, η οποία θα βρίσκεται και πάλι υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων και εμείς θα έχουμε τη θέση μας στον ομόσπονδο συνεταιρισμό που θα δημιουργήσουν αυτές οι δύο δομές”.