Νέα κατεύθυνση για θεραπεία των χρηστών ουσιών

Νέα κατεύθυνση για θεραπεία των χρηστών ουσιών

Μιλώντας για τις σύγχρονες εξαρτήσεις, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το θέμα επεκτείνεται από τις νόμιμες ή και παράνομες ουσίες στις εξαρτήσεις της συμπεριφοράς, όπως ο τζόγος, τα ηλεκτρονικά παιγνίδια και το ίντερνετ.

Η έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, αναφορικά με τους χρήστες ουσιών, θα τοποθετήσει την Κύπρο στον κατάλογο των εξελιγμένων χωρών στην αντιμετώπιση του προβλήματος, δίνοντας νέα κατεύθυνση στα πράγματα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ανέφερε επίσης ότι επαναλειτουργούν εντός του 2016 δύο Συμβουλευτικοί Σταθμοί του ΚΕΝΘΕΑ σε Λευκωσία και Λάρνακα, ενώ ιδρύεται νέος σταθμός στην περιφέρεια Ταμασού.

Σε χαιρετισμό του στο 21ο Συνέδριο του ΚΕΝΘΕΑ, με θέμα « Η Κύπρος ενάντια στις εξαρτήσεις», που διάβασε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συζήτηση για τον «Περί θεραπείας κατηγορουμένων και καταδικασθέντων χρηστών ή ουσιοεξαρτημένων Νόμο του 2015» βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αφορά στη θεραπεία του χρήστη αντί της τιμωρίας.

Η Κυβέρνηση, είπε, παρακολουθεί την εξέλιξη των κοινωνικών αυτών προβλημάτων και, μέσω της Εθνικής Στρατηγικής του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις στα παιδιά και στους νέους της Κύπρου, αλλά και να προωθήσει τρόπους θεραπείας και κοινωνικής αποκατάστασης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο του ΚΕΝΘΕΑ στην προώθηση της πολιτικής αυτής. «Θέλω να τονίσω ότι ο αγώνας που διεξάγει το ΚΕΝΘΕΑ, όλα αυτά τα χρόνια, για πρόληψη ενάντια στις εξαρτήσεις, εκτιμάται ιδιαίτερα από μέρους της Πολιτείας», είπε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στα προγράμματα του ΚΕΝΘΕΑ ενώ μίλησε και για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αγώνα της πρόληψης, που σε συνεργασία με τον ΚΕΝΘΕΑ ίδρυσαν και λειτούργησαν Συμβουλευτικούς Σταθμούς, ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στηρίζει με πρακτικό τρόπο τις προσπάθειες του ΚΕΝΘΕΑ, ενώ έχει αναλάβει να επαναλειτουργήσει τους Σταθμούς που, λόγω της οικονομικής κρίσης, βρίσκονται σε αδράνεια.

Όπως είπε, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα επαναλειτουργήσουν πιλοτικά οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί «ΠΗΓΑΣΟΣ», Μείζονος Λευκωσίας και «ΚΙΜΩΝ», των Δήμων και Κοινοτήτων της Λάρνακας, ενώ προβλέπεται και η ίδρυση νέου σταθμού στην περιφέρεια Ταμασού.

Το συνέδριο του ΚΕΝΘΕΑ συνδιοργανώθηκε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Εθνική Φρουρά.